Apakah E-Ink pada Kindle?

E-reader Amazon's Kindle berfungsi sebagai perpustakaan mudah alih untuk perniagaan, menyimpan ribuan buku dan manual versi elektronik, serta memberi akses mudah ke Wall Street Journal dan banyak penerbitan dalam talian yang lain. Paparan pada model Kindle Paperwhite menggunakan teknologi yang disebut e-ink untuk memberikan penampilan yang serupa dengan halaman bercetak. Paparan e-ink menawarkan penggunaan kuasa yang rendah dan kontras tinggi untuk pembacaan yang baik dalam pelbagai keadaan pencahayaan.

Kapsul

Paparan e-ink terdiri daripada grid berjuta-juta kapsul. Kapsul mengandungi beberapa subkapsul, masing-masing memegang titisan kecil pigmen hitam atau putih. Kapsul utama mempunyai cecair, yang membolehkan subkapsul mengapung dengan bebas. Pigmen hitam membawa muatan elektrik negatif; pigmen putih mempunyai cas positif. Apabila wayar di bahagian atas kapsul utama dikenakan positif, ia menarik subkapsul pigmen hitam, menjadikannya melayang ke atas, dan menolak subkapsul putih, yang menetap ke bawah. Ini membentuk titik hitam kecil pada titik pada paparan. Titik hitam dan putih membentuk watak dan grafik pada skrin dengan latar belakang putih.

Panel Plastik

Panel plastik nipis dan telus menahan kapsul dalam susunan kaku. Kisi wayar berjalan melalui panel, membawa arus elektrik yang menyebabkan skrin menjadi hitam atau putih pada titik-titik tertentu. Panel cukup tipis untuk berfungsi dengan sensor sentuh di beberapa peranti, yang membolehkan kawalan hujung jari pada skrin.

Kelajuan dan Kuasa

Paparan e-ink bertindak balas terhadap perubahan elektrik dalam 50 hingga 250 milisaat, cukup pantas untuk animasi atau video. Kapsul e-ink tidak dapat dibezakan - sekali dipicu untuk memaparkan hitam atau putih, ia kekal dalam keadaan itu tanpa kuasa tambahan. Layar menggunakan kuasa hanya semasa kemas kini, memberikan masa pakai bateri model e-ink Kindle hingga lapan minggu dalam penggunaan normal.

Pencahayaan

Paparan e-ink Kindle tidak menghasilkan cahaya sendiri tetapi memantulkan cahaya sekitar yang tersedia. Model Kindle Paperwhite kelas atas mempunyai cahaya terpasang untuk membolehkan anda membaca dalam gelap. Tidak seperti paparan kristal cair, yang dapat mencuci cahaya matahari yang terang, paparan e-dakwat tetap dapat dibaca sepenuhnya di bawah sinar matahari.