Adakah Blok Buruk Maksudnya Hard Drive Gagal?

Dalam bahasa komputer, blok atau sektor adalah bahagian cakera keras anda yang merekod data. Blok buruk adalah tempat yang tidak lagi dapat ditulis atau dibaca - pada dasarnya, kawasan itu rosak pada cakera keras anda. Walaupun beberapa sektor yang buruk tidak semestinya bermaksud cakera keras anda akan semakin lemah, terlalu banyak yang boleh memberi kesan negatif terhadap keupayaan memori pemacu anda.

Petua

Sebilangan sektor yang buruk tidak semestinya bermaksud cakera keras anda akan meningkat, terlalu banyak yang boleh memberi kesan negatif kepada keupayaan memori pemacu anda.

Dua Jenis Kerosakan

Tidak semua sektor buruk diciptakan sama, dan ada dua jenis kesalahan sektor: keras dan lembut. Sektor buruk yang teruk telah mengalami kerosakan fizikal pada blok ruang tertentu, seperti dari kesan, kecacatan pembuatan atau bahkan sebilangan kecil debu pada cakera dalaman pemacu. Sektor lemah lembut pada asasnya adalah tempat di mana sistem operasi (OS) menemui masalah. Salah satu cara OS menemui sektor lemah lembut adalah jika kod pembetulan ralat sektor itu, atau ECC, tidak sesuai dengan maklumat yang ditulis di tempat itu.

Kemungkinan Kegagalan

Dalam kebanyakan kes, sektor atau tiga yang buruk bukanlah akhir dunia. Sekiranya sektor ini kosong ketika menjadi buruk, sistem operasi komputer anda hanya akan mengabaikan kawasan tersebut. Namun, jika blok tersebut memiliki data di dalamnya, maklumat itu dapat rusak atau musnah. Ini boleh menjadi sangat bermasalah jika fail sistem operasi anda disimpan di sektor yang tidak baik.

Memperbaiki Sektor Buruk

Sebilangan besar sistem operasi menawarkan utiliti terbina dalam untuk mengesan kesilapan cakera keras anda, dan mengenal pasti atau memperbaiki sektor yang tidak baik. Walaupun sektor yang teruk tidak dapat diperbaiki, OS mengenal pasti sebagai buruk dan mengalokasikannya semula, yang pada dasarnya bermaksud ia mengabaikannya sejak saat itu. Sektor lemah lembut kadang-kadang boleh diperbaiki melalui utiliti pembaikan cakera sistem operasi anda atau dengan memformat pemacu.

Kematian Pemacu Keras Akan Datang

Sektor buruk sekali-sekala tidak seharusnya menimbulkan kerisauan, tetapi jika pemanduan anda kelihatan seperti tempat buruk baru setiap minggu, itu boleh menjadi tanda kegagalan akan berlaku. Tanda-tanda cakera keras yang lain di bahagian kaki terakhirnya adalah masalah operasi, kehilangan fail atau masa pemuatan yang luar biasa lama.

Bunyi ganjil yang berasal dari pemacu dapat menunjukkan kegagalan yang akan berlaku, terutamanya bunyi menggaru, mengisar atau mengklik. Ini biasanya berlaku apabila cakera keras anda rosak secara fizikal, menyebabkan kepala baca / tulis melantun atau mengikis cakera.