Kepentingan Ramalan dalam Pengurusan Rantaian Bekalan

Ramalan adalah sains yang tidak sempurna, tetapi juga merupakan keperluan bagi kebanyakan perniagaan. Itu benar terutamanya dalam pengurusan rantaian bekalan. Ramalan yang tepat membantu memastikan anda mempunyai bekalan yang mencukupi untuk memenuhi permintaan. Penganalisis perniagaan menggunakan sistem pengurusan rantaian bekalan dan alat lain untuk meramalkan permintaan minggu dan bulan sebelumnya.

Petua

Ramalan yang tepat membantu memastikan anda mempunyai bekalan yang mencukupi untuk memenuhi permintaan. Taksiran permintaan yang terlalu tinggi menyebabkan inventori meningkat dan kos yang tinggi. Meremehkan permintaan bermaksud banyak pelanggan yang dihargai tidak akan mendapat produk yang mereka mahukan.

Pengurusan rantaian bekalan

Perniagaan harus tepat ketika memenuhi permintaan pelanggannya dan memesan bekalan yang diperlukan untuk melakukannya. Taksiran permintaan yang terlalu tinggi menyebabkan inventori meningkat dan kos yang tinggi. Meremehkan permintaan bermaksud banyak pelanggan yang dihargai tidak akan mendapat produk yang mereka mahukan. Pengurusan rantaian bekalan adalah proses di mana syarikat memastikan ia mempunyai bekalan yang cukup untuk memenuhi permintaan.

Menurut Persatuan Pengurusan Operasi (APICS), pengurusan rantaian bekalan melibatkan "reka bentuk, perancangan, pelaksanaan, kawalan dan pemantauan aktiviti rantaian bekalan." Beberapa objektifnya adalah untuk membina infrastruktur yang kompetitif, menyelaraskan penawaran dengan permintaan dan mengukur prestasi syarikat.

Meramal Permintaan dan Penyelarasan Aktiviti

Meramalkan permintaan, dan menyelaraskan aktiviti untuk memenuhi permintaan, adalah pekerjaan sepenuh masa. Syarikat dengan operasi global menggunakan perisian dan sistem yang canggih untuk meramalkan permintaan, tetapi perniagaan kecil anda dapat meramalkan keperluan rantaian bekalan menggunakan teknik mudah. Kaedah rata-rata bergerak dan kelancaran eksponensial cuba melancarkan permintaan untuk membolehkan musiman dalam hasilnya.

Dengan purata bergerak, anda menjatuhkan nombor jualan tertua dan menambah nombor yang lebih baru, menjadikan purata bergerak dari masa ke masa. Sebagai contoh, untuk mengira penjualan melebihi purata empat minggu, tambahkan minggu dua hingga lima, turunkan penjualan dari minggu pertama dan bahagikan dengan empat. Pelicinan eksponensial sama dengan rata-rata bergerak kecuali data lama menerima berat badan secara progresif dan data baru menerima berat badan yang lebih besar. Namun, apabila terdapat trend pasti, purata bergerak dan ramalan pelicinan eksponensial mungkin ketinggalan dari arah aliran.

Inventori Tinggi kerana terlalu tinggi permintaan

Sekiranya perniagaan anda melebih-lebihkan permintaan, ia berakhir dengan lebih banyak inventori daripada yang diperlukan. Ini dapat meningkatkan kos buruh dan simpanan anda jika pekerja harus memindahkan inventori ini ke kemudahan penyimpanan lain untuk memberi laluan kepada inventori baru. Sekiranya perniagaan anda membekalkan barang-barang yang mudah rosak, anda mungkin mengalami kerugian lebih lanjut kerana kemerosotan inventori yang tidak terjual. Sekiranya demikian, anda mungkin perlu menjual inventori dengan potongan harga, yang dapat mengurangkan margin keuntungan dan pendapatan syarikat anda.

Kekurangan Inventori

Katakan anda tiba-tiba mendapati diri anda dibanjiri dengan pesanan yang besar. Ini adalah masalah yang baik untuk dimiliki - jika anda mempunyai inventori yang mencukupi untuk memenuhi permintaan. Tidak begitu bagus jika anda tidak meramalkan berapa banyak bekalan yang anda perlukan dan berakhir dengan kekurangan inventori. Dalam kes sedemikian, beberapa pelanggan mungkin mengambil perniagaan mereka ke tempat lain. Salah satu pilihan adalah membuat pesanan tergesa-gesa pada saat-saat terakhir, tetapi ini biasanya membawa kepada harga pembekal yang jauh lebih tinggi, yang mengurangkan margin keuntungan dan pendapatan bersih anda.

Wawasan dalam Kitaran Penawaran dan Permintaan

Perisian pengurusan rantaian bekalan (SCM) dapat membantu mempermudah proses peramalan dan mengukur rantaian bekalan yang menyegerakkan kitaran penawaran dan permintaan melalui penggunaan maklumat masa nyata. Akibatnya, inventori cenderung tidak digunakan. Sebagai contoh, pengeluar barangan bakar yang menggunakan perisian SCM dapat memantau inventori dan membuat pesanan elektronik kepada pembekalnya untuk menjangkakan lonjakan permintaan. Pengalaman juga merupakan aset ketika menguruskan rantaian bekalan anda. Mempunyai data permintaan bertahun-tahun membantu anda meramalkan permintaan masa depan dengan lebih baik.