Cara Menyiapkan Kata Laluan pada Pemacu Keras Luaran Digital Barat

Melindungi fail perniagaan seperti laporan, maklumat pelanggan dan pelanggan dari jatuh ke tangan yang salah adalah sangat penting untuk perniagaan yang berjaya, jadi melindungi cakera keras luaran Western Digital anda adalah langkah keselamatan yang penting. Perisian WD SmartWare dari Western Digital menyediakan kemampuan untuk menetapkan kata laluan untuk pemacu anda. Fail yang dilindungi tetap selamat sehingga anda memasukkan kata laluan.

1

Sambungkan cakera keras luaran Western Digital anda ke komputer menggunakan kabel USB. Sekiranya peranti dihidupkan dengan kuasa AC, pasangkan kabel kuasa ke soket elektrik.

2

Pergi ke halaman Western Digital Downloads (pautan di Sumber). Pilih cakera keras luaran anda dari bahagian Muat turun dan klik pautan "Perisian WD SmartWare" untuk memasang program. Lancarkan aplikasi apabila proses pemasangan selesai.

3

Klik tab "Tetapan" pada antarmuka program untuk menampilkan layar "WD SmartWare Settings", dan kemudian klik "Set Up Drive" untuk menampilkan layar Drive Settings.

4

Klik butang "Keamanan" untuk menampilkan skrin Tetapkan Keamanan. Masukkan kata laluan di kotak "Pilih kata laluan", dan kemudian masukkan lagi di kotak Verifikasi Kata Laluan.

5

Taip frasa atau pernyataan dalam kotak Petunjuk Kata Laluan. Sekiranya anda terlupa kata laluan, anda diminta memasukkan petunjuk untuk mendapatkan semula kandungan cakera keras luaran Western Digital anda.

6

Klik "Ingat kata laluan saya di komputer ini" jika anda mahu komputer ini menyimpan kata laluan anda, jadi anda tidak perlu memasukkannya setiap kali anda menyambungkan cakera keras. Fungsi ini hanya akan mengingat kata laluan untuk akaun Windows yang anda log masuk. Sekiranya anda log masuk ke akaun lain, anda mesti memasukkan kata laluan sekali lagi.

7

Klik "Saya Memahami" setelah membaca dan mematuhi amaran mengenai kehilangan data, dan kemudian klik butang "Simpan Tetapan Keselamatan".