Menetapkan Objektif & Membuat Pilihan Strategik

Perancangan perniagaan adalah proses yang digunakan oleh syarikat besar dan kecil untuk menentukan jalan tindakan yang membawa kepada pertumbuhan pendapatan dan peningkatan keuntungan - dengan kata lain, jalan menuju kejayaan. Dua aspek penting dalam proses perancangan perniagaan adalah menetapkan objektif, juga disebut tujuan, dan membuat pilihan strategik untuk mencapai tujuan tersebut.

Objektif Ditentukan

Objektifnya adalah pernyataan yang berpandangan ke hadapan tentang apa yang ingin dicapai oleh pemilik perniagaan. Ini dapat diukur - misalnya, meningkatkan penjualan 20 peratus pada tahun akan datang. Banyak objektif tidak dinyatakan dalam istilah berangka, bagaimanapun, seperti menetapkan tujuan untuk meningkatkan semangat di bahagian penjualan dan pemasaran. Perniagaan biasanya mempunyai objektif jangka pendek - yang akan dapat dicapai pada tahun berikutnya - dan objektif jangka panjang yang dapat dilihat sejauh lima tahun atau lebih.

Objektif Objektif

Dengan mempunyai objektif, anda dapat mengukur kemajuan syarikat anda. Anda boleh membandingkan jumlah unit yang anda rancangkan untuk menjual, misalnya, dengan yang sebenarnya berlaku dan cuba memahami sebab di sebalik perbezaan positif atau negatif. Agar perniagaan berjaya, semua anggota pasukan pengurusan dan kakitangan mesti melakukan usaha yang terkoordinasi. Menetapkan objektif dan mengkomunikasikannya kepada anggota organisasi memastikan bahawa setiap orang tertumpu pada tugas dengan keutamaan tertinggi dan beroperasi di bawah andaian yang sama mengenai masa depan syarikat. Seorang pemilik perniagaan tidak mahu pengurus pemasaran menetapkan objektif yang terlalu optimis sementara jabatan pengeluaran menjangkakan permintaan yang lemah terhadap produk syarikat.

Pilihan Strategik Ditentukan

Setiap syarikat mempunyai sejumlah sumber yang ada - antaranya sumber kewangan, sumber manusia, kapasiti produktif dan saluran pengedaran. Pilihan strategik adalah langkah khusus yang ingin diambil oleh syarikat untuk menggunakan sumber-sumber ini. Pilihan strategik anda boleh merangkumi menentukan produk dan perkhidmatan apa yang hendak dijual, di mana menjualnya, bagaimana menjualnya dan pasaran sasaran apa yang hendak dijual. Pilihan strategik adalah memperoleh pesaing jika objektifnya adalah untuk memperoleh bahagian pasaran. Pilihan strategik lain mungkin adalah fokus pada penjualan di pameran perdagangan daripada menggunakan iklan untuk menjangkau bakal pelanggan.

Kepentingan Pilihan Strategik

Sama ada perniagaan berjaya atau gagal banyak bergantung pada pilihan strategik yang dibuat oleh pemiliknya. Membelanjakan sejumlah besar masa dan wang untuk memperkenalkan produk yang ternyata mempunyai pasaran yang sangat terhad adalah contoh pilihan strategi yang buruk. Mengantisipasi perubahan selera pengguna dan memperkenalkan perkhidmatan untuk memanfaatkan perubahan itu sebelum pesaing adalah contoh pilihan strategik yang baik. Pengembangan strategi perniagaan memperhitungkan bahawa semua syarikat harus mengatasi sumber daya yang terbatas hingga tahap tertentu. Syarikat-syarikat yang paling berjaya dapat memperuntukkan sumber daya yang langka untuk projek-projek yang mempunyai kesan positif terbesar terhadap pertumbuhan pendapatan atau peningkatan produktiviti dan kecekapan yang dapat meningkatkan margin keuntungan.

Hubungan dengan Objektif

Objektif menerangkan ke mana syarikat mahu pergi. Strategi menggambarkan bagaimana ia berhasrat untuk sampai ke sana. Sebuah restoran mungkin mempunyai objektif untuk meningkatkan jumlah pelanggan yang dilayaninya pada tahun berikutnya sebanyak 12 peratus. Beberapa strategi yang berbeza dapat digunakan untuk menggerakkan syarikat ke arah tujuan ini. Sebagai contoh, operasi dapur dapat dipermudahkan sehingga makanan dibawa ke kedai makan dengan lebih cepat. Atau restoran boleh memberikan potongan harga istimewa pada malam-malam ketika perniagaan biasanya lambat.