Bolehkah Saya Menjalankan Pelbagai Pemisah Dari Satu Kabel untuk TV Satelit?

Pemisah di kabel dari piring satelit membahagikan isyarat kepada dua bahagian untuk disambungkan ke dua penerima. Walau bagaimanapun isyarat di setiap arah kehilangan lebih daripada separuh kuasanya. Splitter tambahan akan mengurangkan kuasa isyarat menjadi dua lagi. Pelbagai pembahagi boleh mengurangkan isyarat ke tahap kuasa rendah sehingga tidak dapat digunakan.

Kabel Hidangan Satelit

Kabel dari piring satelit mungkin berfungsi untuk jarak dari 100 hingga 200 kaki, bergantung pada jenis kabel yang digunakan, daya isyarat pada output penguat blok kebisingan rendah (LNB) di dalam piring dan kepekaan penerima. RG6 adalah kabel yang paling biasa digunakan, tetapi WF100 / PF100 mempunyai kerugian yang lebih sedikit dan harus digunakan untuk jarak lebih dari 100 kaki. Anda tidak dapat mengira dan jarak yang tepat tanpa mengetahui daya output LNB yang tepat dan kepekaan tepat penerima, dinyatakan dalam desibel (dB).

Kehilangan Kuasa Splitter

Splitter mengurangkan isyarat sekurang-kurangnya 3.5 dB, yang menghasilkan dua isyarat dengan kurang dari separuh kuasa asal. Sebilangan pemecah mempunyai lebih banyak kerugian. Dalam pengiraan umum, pemisah mengurangkan panjang kabel yang boleh digunakan sebanyak separuh. Tetapi tahap isyarat juga kehilangan kuasa ketika bergerak di sepanjang kabel. Sekiranya anda mempunyai isyarat yang dapat digunakan pada jarak 200 kaki, pemisah dapat mengurangkan isyarat sehingga rendah sehingga anda tidak dapat menggunakannya di kedua sisi. Sekiranya anda meletakkan pemisah tepat di pinggan, setiap penerima mestilah berada dalam jarak 50 hingga 100 kaki.

Pelbagai Pemisah

Dengan andaian senario terburuk, tanpa pemisah, anda boleh memasang penerima pada jarak 100 kaki dari pinggan. Sekiranya anda memasang pemisah 50 kaki dari pinggan, setiap sisi hanya boleh mencapai 25 kaki tambahan. Dengan pemisah lain yang bersambung dengannya, setiap sisi boleh mencapai 12 1/2 kaki tambahan, dan dengan kira-kira enam kaki lagi. Dengan pemisah di piring dan yang lain pada jarak 25 kaki daripadanya, output hanya dapat menambah 12 1/2 kaki, menjadikan jarak keseluruhan 37 1/2 kaki.

Penguat

Penguat satelit dalam talian meningkatkan kekuatan isyarat dalam kabel dari piring ke penerima, dan hadir dalam model dengan jumlah keuntungan yang dinyatakan dalam dB. Penguat yang diletakkan pada output pemisah dapat meningkatkan jarak hingga 100 atau bahkan 200 kaki, bergantung pada penguat dan jenis kabel yang digunakan. Untuk berbilang pemisah, pertimbangkan untuk menggunakan penguat yang terletak di lokasi yang strategik untuk memberikan tahap isyarat yang mencukupi untuk setiap penerima. Beberapa pengeluar menghasilkan pemisah dengan penguat dipasang pada satu atau kedua-dua output. Lihat spesifikasi penguat untuk jarak kabel yang disyorkan.