Adakah Saya Perlu Ninstall Norton Sebelum Memasang Versi Baru?

Apabila tiba masanya untuk meningkatkan produk Norton anda, perlu mencopot pemasangan setiap versi sebelum memasang versi baru boleh memakan masa tetapi tidak selalu diperlukan. Adakah anda perlu menyahpasang terlebih dahulu bergantung pada sama ada anda memasang peningkatan atau versi yang sama sekali baru. Symantec, pembuat Norton, cuba mempermudah proses penyahpasangan dengan menyediakan anda alat penyingkiran yang sepenuhnya menghapus semua jejak Norton pada sistem anda.

Menaik taraf

Sekiranya anda menaik taraf produk Norton yang ada ke versi yang lebih baru, anda tidak perlu menyahpasang Norton sebelum memasang versi baru. Proses pemasangan membuang versi yang ada dan memasang versi baru di tempatnya. Anda mesti menaik taraf produk yang serupa agar Norton dipasang sebagai ganti perisian Norton yang ada. Sebagai contoh, jika Norton 360 terpasang pada masa ini, anda mesti menaik taraf ke versi terbaru Norton 360.

Versi baru

Apabila anda membeli atau memuat turun versi baru Norton yang tidak serupa dengan produk Norton yang ada, anda mesti menyahpasang produk yang ada terlebih dahulu. Semasa cuba memasang versi baru Norton, anda akan menerima mesej yang menyatakan bahawa peningkatan tidak serasi atau terdapat konflik dengan pemasangan, jika anda belum mencopot pemasangan versi yang ada. Sekiranya anda tidak memasang program anti-virus atau firewall bukan Norton, masalahnya ialah versi Norton yang ada. Sebaik sahaja anda menyahpasang Norton, versi baru akan dipasang dengan betul.

Perisian Berkonflik

Perisian Norton tidak hanya bertentangan dengan dirinya sendiri. Symantec mengesyorkan mencopot pemasangan program anti-virus dan firewall bukan Symantec sebelum memasang sebarang produk Norton. Walaupun anda menaik taraf ke produk Norton yang serupa, peningkatan boleh dirosakkan oleh program anti-virus pihak ketiga. Untuk produk yang telah dipasang sebelumnya, seperti Windows Firewall, matikan program sebelum memasang Norton.

Alat Pembuangan

Dalam kebanyakan kes, anda boleh menyahpasang Norton melalui Windows Control Panel. Sekiranya anda masih menerima sebarang mesej ralat semasa mencuba memasang versi baru Norton, muat turun dan jalankan Norton Removal Tool. Muat turun hanya versi yang betul untuk produk Norton yang ingin anda nyahpasangnya. Setelah menjalankan alat dan memulakan semula komputer anda, anda boleh memasang Norton tanpa konflik.