Cara Mengurangkan Suhu Papan Induk

Semasa komputer anda menjalankan tugas, komputer akan menghantar data antara pelbagai komponen, seperti pemproses, memori, cakera keras dan kad video. Semua data ini melalui papan litar utama komputer anda, yang dikenali sebagai motherboard, dan kepanasan motherboard yang berlebihan boleh menyebabkan komputer anda menjadi tidak stabil dan gagal dengan cara yang tidak dapat diramalkan. Sekiranya komputer di perniagaan anda tidak stabil dan anda telah menghilangkan sebab-sebab biasa yang lain seperti virus, tingkatkan aliran udara komputer untuk menurunkan suhu papan induk.

1

Jalankan komputer dengan casing terbuka dan periksa kipas untuk mengesahkan bahawa mereka beroperasi dengan normal dan ditujukan ke arah yang betul. Komputer umumnya mempunyai sekurang-kurangnya dua kipas: satu di depan untuk menarik udara sejuk, dan satu lagi di dalam bekalan kuasa untuk memaksa udara panas keluar. Sekiranya kipas tidak lagi beroperasi, ganti; ini mungkin memerlukan penggantian bekalan kuasa jika kipas dalamannya berhenti berfungsi.

2

Bersihkan semua kipas komputer. Debu terbina dalam meningkatkan geseran udara, mengurangkan kelajuan kipas dan menurunkan kecekapannya. Namun, jangan cuba membersihkan kipas dalam bekalan kuasa, kerana ini boleh membahayakan. Sekiranya sejumlah besar habuk terkumpul di dalam bekalan kuasa, gantikannya.

3

Pindahkan komputer ke permukaan yang tidak berkarpet jika mempunyai kipas penyejuk di bahagian bawah. Permaidani menghalang kipas yang dipasang di bahagian bawah menarik udara yang cukup untuk memastikan motherboard tetap sejuk.

4

Pasang kipas tambahan jika yang berfungsi dengan betul tetapi tidak dapat menyejukkan papan induk dengan secukupnya. Pasang jumlah kipas pengambilan dan ekzos yang sama untuk aliran udara terbaik.

5

Gantikan pendingin pada cip Northbridge komputer dengan kipas. Northbridge memudahkan komunikasi antara komponen terpantas komputer - CPU, memori dan kad video - dan menghasilkan haba yang ketara dalam proses tersebut. Kipas boleh mengurangkan suhu cip ini.

6

Ganti komponen komputer dengan yang lebih cekap. Sebagai contoh, pemacu keadaan pepejal menghasilkan haba yang jauh lebih sedikit daripada pemacu keras konvensional, yang mengandungi motor yang beroperasi pada ribuan putaran seminit.