Mengapa Lejar AP Memerlukan Lejar Subsidiari?

Buku besar hutang akaun menjejaki semua perbelanjaan yang ditanggung oleh perniagaan anda dan yang masih harus dibayar. Sekiranya anda mempunyai jumlah aktiviti pembayaran yang tinggi, butirannya dapat hilang dengan mudah dalam lejar umum standard. Walaupun lejar anak syarikat tidak diperlukan, berguna untuk memastikan lejar umum anda bebas dari kekacauan dan kekacauan transaksi. Memahami fungsi dan faedah buku besar anak syarikat dapat membantu anda menentukan sama ada ia sesuai untuk perniagaan anda.

Lejar Subsidiari

Buku besar anak syarikat mengandungi maklumat transaksi terperinci untuk akaun yang ditunjukkan secara ringkas dalam lejar umum. Perincian akaun bervolume tinggi - termasuk maklumat yang tidak diperlukan oleh penganalisis kewangan dan akauntan peringkat atasan - dapat mengatasi lejar umum. Buku besar anak syarikat menyediakan tempat untuk perincian transaksi sehingga lejar umum hanya merangkumi maklumat ringkasan.

Akaun Belum Bayar

Akaun yang perlu dibayar adalah akaun berjumlah tinggi untuk beberapa perniagaan. Apabila anda ingin mengurangkan jumlah urus niaga dan tahap perincian dalam lejar umum anda, lejar anak syarikat untuk akaun hutang anda akan menyimpan butiran perbelanjaan individu dari akaun lejar umum. Kemas kini ringkasan hutang akaun dalam lejar umum anda setiap hari, mingguan atau pada kekerapan yang sesuai dengan perniagaan anda.

Maklumat Ringkasan

Setiap kemas kini yang diposkan ke lejar hutang akaun mencerminkan keseluruhan aktiviti transaksi untuk tempoh yang telah berlalu sejak kemas kini terakhir. Tambahkan kredit yang diposkan ke akaun dan buat catatan jurnal untuk mencatat jumlah kredit dalam lejar umum anda. Ulangi proses ini untuk transaksi debit. Perhatikan entri di lejar anak syarikat untuk mengesan di mana perhitungan anda berhenti. Tanda atau notasi di margin lejar boleh diterima jika anda menggunakan lejar bertulis. Buku besar berkomputer akan mengesan kemas kini anda secara automatik.

Keselamatan

Buku besar subsidiari menyekat akses ke maklumat terperinci, memastikan bahawa hanya orang yang selalu bekerja dengan lejar yang dapat memanipulasi maklumat. Ini mengurangkan risiko kesilapan dan catatan yang tidak tepat. Apabila lejar untuk akaun yang perlu dibayar dapat diakses oleh seluruh jabatan perakaunan, risiko nombor yang dipindahkan mengubah baki dapat menimbulkan masalah pelaporan utama. Buku besar subsidiari disokong oleh salinan invois, penyata dan rekod lain yang diperlukan untuk pelaporan dan audit cukai.