Tenaga Kerja Kontrak Vs. Pekerja

Mengetahui perbezaan antara kontraktor bebas dan pekerja adalah penting bagi pemilik perniagaan yang merancang untuk melakukan pengambilan pekerja. Hubungan perniagaan antara pekerja dan majikan mempengaruhi cukai pekerjaan, dan salah mengklasifikasikan seseorang sebagai kontraktor bebas mungkin akan menyebabkan anda memerlukan wang. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri mempunyai seperangkat garis panduan dan bukannya senarai semak yang telah ditentukan untuk mengklasifikasikan pekerja untuk tujuan cukai. Pekerja boleh dianggap pekerja, pekerja berkanun, bukan pekerja berkanun atau kontraktor bebas.

Pekerja

Klasifikasi berpusat pada seberapa banyak kawalan yang dimiliki pemilik perniagaan terhadap pekerja. Sekiranya anda menentukan perincian bagaimana kerja dilakukan, orang yang menyelesaikan kerja adalah pekerja anda. Sekiranya anda membeli bekalan dan menentukan cara pembayaran ditangani, pekerja anda juga cenderung dianggap sebagai pekerja. Manfaat dan kepentingan peranan pekerja dalam perniagaan adalah faktor penting lain.

Pekerja Berkanun

Pekerja berkanun adalah kontraktor bebas yang boleh dianggap sebagai pekerja dalam situasi cukai pekerjaan tertentu. Dia mesti bekerja untuk anda secara berkala, dan tidak semestinya melakukan pelaburan besar dalam bekalan bukan pengangkutan. Ejen harta tanah berlesen dan penjual langsung boleh dianggap bukan pekerja berkanun. Bukan pekerja berkanun dianggap bekerja sendiri untuk tujuan cukai, dengan syarat sebahagian besar pendapatan mereka berasal dari penjualan dan bukan gaji setiap jam. Mereka mesti menandatangani kontrak yang bersetuju untuk tidak diperlakukan sebagai pekerja.

Kontraktor Bebas

Kontraktor bebas biasanya mencari pekerjaan dari pelbagai pelanggan. Mereka dibayar berdasarkan projek demi projek, bukan berdasarkan jam. Walaupun anda menghitung pembayaran berdasarkan jumlah jam tertentu, pekerja tersebut akan dibayar dengan jumlah yang sama-walaupun dia menyelesaikan kerja dalam beberapa jam atau lebih sedikit daripada jumlah yang dianggarkan dianggarkan.

Cukai Pekerjaan

Selain menahan cukai pendapatan persekutuan dari gaji pekerja, anda mesti menahan Medicare dan Jaminan Sosial, dan sepadan dengan jumlah yang ditahan. Anda juga diminta membayar cukai pengangguran persekutuan, atau FUTA, secara berasingan daripada cukai lain. Kontraktor bebas diminta memberikan nombor pengenalan pembayar cukai mereka dengan mengisi dan mengembalikan borang W-9 kepada anda. Anda juga wajib menyerahkan borang 1099-MISC kepada kontraktor bebas selewat-lewatnya pada 31 Januari. Borang ini adalah versi kontraktor bebas W-2.

Borang SS-8

Sekiranya, setelah meneliti semua maklumat, anda masih merasa tidak yakin dengan hubungan perniagaan dengan pekerja, isi Borang SS-8, Penentuan Status Pekerja untuk Tujuan Cukai Pekerjaan Persekutuan dan Pemotongan Cukai Pendapatan. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri akan membuat penilaian rasmi mengenai status pekerja. Pekerja juga boleh menyerahkan borang ini ke IRS.

Salah klasifikasi

Sekiranya anda mengklasifikasikan pekerja dengan tidak betul tanpa alasan, anda mungkin diminta membayar cukai pekerjaan mereka. Proses rayuan membolehkan anda membalas tuntutan dengan bukti bahawa hubungan perniagaan anda bukan dengan majikan dan pekerja. Pekerja yang diklasifikasikan secara tidak betul boleh mengisi Borang 8919, Jaminan Sosial Tidak Dikutip dan Cukai Medicare atas Upah, dan menyerahkannya ke IRS.