Cara Mengesan jika Komputer Mempunyai Kerosakan Air

Air mungkin salah satu musuh terburuk komputer anda, menyebabkan kerosakan walaupun dalam jumlah kecil. Air boleh merosakkan setiap komponen di dalam komputer anda, termasuk motherboard, CPU, cakera keras dan pemacu optik. Sukar untuk menentukan apakah komputer anda telah rosak oleh cecair atau apakah masalah itu disebabkan oleh sesuatu yang lain. Sekiranya anda dapat membuka casing komputer, anda mungkin dapat melihat tanda-tanda pendedahan air yang kelihatan.

Pemeriksaan visual

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menentukan sama ada komputer anda mengalami kerosakan cecair adalah dengan memeriksanya secara visual. Mulailah dengan melihat casing untuk melihat apakah ada sisa cecair atau sisa untuk menentukan sama ada air dapat masuk ke komponen komputer anda. Sekiranya demikian, cabut plag komputer secepat mungkin, kerana cecair dan elektrik tidak bercampur. Sekiranya anda dapat membuka casing dengan selamat, periksa komponen di dalamnya secara visual, perhatikan sisa, perubahan warna dan kakisan. Ini mungkin merupakan tanda kerosakan cecair yang mungkin perlu diperbaiki sebelum komputer berfungsi dengan baik.

Hakisan

Komputer mengandungi pelbagai jenis logam, termasuk tembaga. Kadang kala tembaga boleh meninggalkan residu hijau jika terkena cecair. Sekiranya anda membuka casing komputer anda untuk mengetahui bahawa komponen tembaga telah berubah menjadi hijau, atau terdapat sisa hijau di sekelilingnya, ini dapat menjadi petunjuk yang jelas bahawa komputer telah terkena air atau pemeluwapan. Beberapa kipas penyejuk di dalam komputer boleh dibuat dari tembaga, dan mungkin juga terdapat kakisan di dalam atau di sekitar kawasan tersebut.

Mendiagnosis Komponen

Mungkin hanya komponen tertentu yang mengalami kerosakan oleh air, jadi alih-alih menghapus komputer secara keseluruhan, buang dan ganti komponen demi satu untuk menentukan sama ada komponen tersebut rosak. Mulakan dengan mengeluarkan CPU, RAM, cakera keras, kad video, kad suara dan pemacu optik. Ganti setiap komponen satu demi satu, dan cubalah menghidupkan semula komputer setiap kali anda melakukannya. Ini dapat membantu mengasingkan perkakasan mana yang telah rosak, dan membolehkan anda mengganti atau memperbaiki setiap bahagian yang diperlukan. Perlu diingat bahawa ini mungkin tidak berfungsi jika papan induk telah rosak.

Proses Pengeringan

Sekiranya anda menemui bukti bahawa komputer telah rosak oleh cecair, atau masih ada cecair di dalam komputer, biarkan komputer menjadi kering. Keluarkan semua cecair yang anda boleh dengan menggunakan tuala lembut pada setiap komponen, dan kemudian keluarkan dari casing komputer. Biarkan komponen kering semalaman sebelum cuba menghidupkan komputer semula, dan pastikan anda memeriksa cecair yang masih ada sebelum melakukannya. Sekiranya anda menjumpai sisa cecair setelah kering, gunakan alkohol gosok dan kain lembut untuk membuangnya. Sekiranya ragu-ragu, bawa komputer anda ke kedai pembaikan tempatan untuk diagnosis atau pembaikan.