Lima Faktor atau Peristiwa yang Mempengaruhi Pasaran Saham

Pasaran saham boleh berubah-ubah, dan alasan kenaikan dan kejatuhan saham tertentu boleh menjadi kompleks. Lebih kerap daripada tidak, harga saham dipengaruhi oleh beberapa faktor dan peristiwa, beberapa di antaranya mempengaruhi harga saham secara langsung dan yang lain yang melakukannya secara tidak langsung. Menurut guru pasaran saham Peter Lynch, satu perkara penting yang harus diingat ketika melabur adalah bahawa "ada syarikat di belakang setiap saham dan alasan mengapa syarikat - dan saham mereka - melakukan seperti yang mereka lakukan."

Perkembangan Dalaman Dalam Syarikat

Perkembangan yang boleh berlaku dalam syarikat akan mempengaruhi harga sahamnya, termasuk penggabungan dan pengambilalihan, laporan pendapatan, penggantungan dividen, pengembangan atau kelulusan produk inovatif baru, pengambilan atau pemecatan eksekutif syarikat dan tuduhan penipuan atau kecuaian . Pergerakan harga saham akan menjadi paling drastik apabila perkembangan dalaman ini tidak dijangka.

Kesan Kejadian Dunia

Harga saham syarikat dan pasaran saham secara umum dapat dipengaruhi oleh peristiwa dunia seperti perang dan pergolakan saudara, bencana alam dan keganasan. Pengaruh ini boleh langsung dan tidak langsung, dan ia sering berlaku dalam reaksi berantai. Ketidakpastian dan ketakutan sosial yang ditimbulkan oleh serangan pengganas pada 11 September 2001, mempengaruhi pasaran secara langsung kerana mereka menyebabkan banyak pelabur di Amerika Syarikat berdagang kurang dan memberi tumpuan kepada saham dan bon dengan risiko yang lebih rendah.

Contoh pengaruh tidak langsung terhadap pasaran adalah pengumuman usaha ketenteraan baru oleh sebuah negara sebagai tindak balas terhadap tercetusnya kerusuhan sivil atau konflik di luar negara. Pengumuman ini kemungkinan akan menyebabkan harga saham peralatan ketenteraan dan pengeluar senjata meningkat kerana jangkaan kenaikan kontrak pertahanan, yang seterusnya dapat meningkatkan nilai stok untuk syarikat yang membekalkan alat ganti dan teknologi peralatan ketenteraan. Ini mungkin akan meningkatkan permintaan, dan harga, sumber daya alam yang digunakan untuk membuat komponen ini, yang akan menaikkan harga saham yang mewakili perusahaan perlombongan dan pemprosesan sumber semula jadi tertentu.

Inflasi dan Kadar Faedah

Salah satu pengaruh pasaran saham yang lebih dapat diramalkan adalah penyesuaian kadar faedah secara berkala oleh Rizab Persekutuan AS untuk memerangi inflasi. Apabila kadar faedah dinaikkan, banyak pelabur menjual atau memperdagangkan saham berisiko mereka yang lebih tinggi untuk sekuriti yang disokong kerajaan seperti bon untuk memanfaatkan kadar faedah yang lebih tinggi yang mereka hasilkan dan untuk memastikan pelaburan mereka dilindungi.

Kesan Kadar Pertukaran

Kadar mata wang asing mempunyai kesan langsung terhadap harga dan nilai saham di negara asing, dan perubahan dalam nilai tukar akan meningkatkan atau menurunkan biaya menjalankan perniagaan di suatu negara, yang akan mempengaruhi harga saham perusahaan yang menjalankan perniagaan di luar negara. Walaupun pergerakan jangka panjang dalam nilai tukar dipengaruhi oleh kekuatan pasaran asas penawaran dan permintaan dan pariti harga pembelian, pergerakan jangka pendek didorong oleh perdagangan berita, peristiwa dan niaga hadapan dan sukar untuk diramalkan.

Hype dan Laporan Kewangan

Saham dan pasaran saham juga dapat dipengaruhi oleh gembar-gembur mengenai syarikat atau pengeluaran produk atau perkhidmatan baru. Banyak orang dan organisasi mempunyai minat untuk mempromosikan saham dan industri tertentu untuk meningkatkan nilai saham dan keuntungan mereka sendiri, dan laporan kewangan positif dan buletin pasaran saham, blog Internet, siaran akhbar dan laporan berita dapat membina harapan tinggi terhadap prestasi syarikat , yang akan menaikkan harga saham mereka. Ini boleh berlaku walaupun gembar-gembur tidak mempunyai asas yang benar; pelabur bijak mempertimbangkan reaksi orang ramai terhadap hype daripada menganalisis kelebihan promosi positif.

Hype (dan kebalikannya) dapat dikembangkan oleh pihak berkuasa pasaran saham yang dihormati seperti Warren Buffet, Peter Lynch dan pelabur dana lindung nilai dan spekulator kewangan George Soros; demikianlah rasa hormat yang diberikan kepada kemahiran dan kejayaan individu ini sehingga mereka kadang-kadang boleh mempengaruhi pergerakan pasaran dengan hanya menunjukkan bahawa perkembangan mungkin berlaku.