Apakah Unsur-unsur Mesyuarat Pasukan Kolaboratif?

Kolaborasi adalah penentuan bersama untuk mencapai kesepakatan atau mencapai objektif melalui perkongsian maklumat dan konsensus kumpulan. Mesyuarat pasukan kolaboratif berlaku apabila sekumpulan individu yang mempunyai pelbagai kemahiran, kepakaran dan tanggungjawab berkumpul untuk berusaha mencapai tujuan bersama. Sebilangan besar perjumpaan pasukan kolaboratif mempunyai unsur-unsur tertentu yang memungkinkan kumpulan mencapai hasil yang berjaya.

Perancangan

Perancangan perjumpaan kolaboratif menetapkan nada untuk arahnya. Dalam perjumpaan kolaboratif, agenda atau senarai adalah senarai subjek yang akan dibincangkan mengikut urutan kepentingan. Sebelum perjumpaan, para peserta menerima salinan agenda supaya semua orang mengetahui apa itu perjumpaan dan dapat mempersiapkannya dengan sewajarnya. Peserta boleh menambahkan item ke dalam agenda atau meminta agar subjek tertentu mendapat lebih kurang masa. Agenda untuk perjumpaan sebelumnya dapat membantu kumpulan mengesan kemajuan keseluruhan kerjasama.

Penetapan Matlamat

Pencapaian matlamat adalah hasil khas dari setiap pertemuan kolaboratif. Peserta harus mengenal pasti hasil kerjasama yang dimaksudkan dan bersetuju dengan tujuan perjumpaan. Ini termasuk menetapkan fungsi kepemimpinan seperti fasilitator, penjaga masa dan perakam. Lazimnya, ahli pasukan juga menyelesaikan tugas individu dalam perjumpaan pasukan yang berguna dalam mencapai objektif keseluruhan.

Komunikasi

Untuk kolaborasi yang berjaya, interaksi diperlukan, sama ada secara peribadi atau maya. Semasa perjumpaan, setiap peserta menyampaikan maksudnya dengan menggunakan pelbagai alat, seperti handout, diagram papan putih atau persembahan power point. Komunikasi juga melibatkan kemahiran mengurus konflik untuk menolong orang yang mempunyai sudut pandangan yang berbeza untuk mengelakkan masalah semasa pertemuan atau berurusan dengan ahli pasukan yang terlalu kritikal.

Keputusan

Mesyuarat pasukan kolaboratif umumnya menggunakan keputusan berdasarkan konsensus untuk mencapai kesepakatan yang dapat dicapai oleh semua orang. Dalam kumpulan kolaboratif, tidak ada peserta yang sepenuhnya berpuas hati dengan keputusan kumpulan dan hasilnya umumnya melibatkan kompromi oleh semua peserta. Sekiranya berlaku perselisihan yang tidak berbelah bahagi, fasilitator dapat meminta suara majoriti jika itu satu-satunya cara untuk membuat keputusan.