Bolehkah Tango Digunakan Dalam Talian Dengan Laptop?

Tango adalah perkhidmatan panggilan video yang semakin meningkat yang ditawarkan secara percuma di Internet. Setelah mendaftar akaun, anda boleh menghubungi rakan melalui PC, telefon dan tablet berasaskan Android, iPad, iPhone dan peranti iPod Touch. Sama seperti program seperti Skype, Tango menggunakan Voice over Internet Protocol, atau teknologi VoIP, untuk menghantar data melalui rangkaian Wi-Fi, 3G dan 4G. Keserasian Tango dengan komputer riba menjadikannya perkhidmatan yang berguna untuk membuat panggilan jarak jauh di rumah atau panggilan persidangan di persekitaran pejabat.

Penerangan

Pengguna mesti mendaftar di laman web Tango dan memuat turun perisian untuk mengaktifkan perkhidmatan. Muat turun mudah alih tersedia dari penyedia aplikasi utama, termasuk Windows Marketplace, App Store dan Android Market. Anda boleh menambahkan kenalan ke senarai Tango anda atau, untuk telefon Android, pilih kenalan langsung dari buku alamat. Penerima juga mesti mempunyai Tango, atau anda boleh menghantar jemputan teks kepada rakan dan keluarga yang ingin anda ajak bicara. Sebarang nombor telefon di buku alamat anda yang sudah dikaitkan dengan akaun Tango secara automatik akan ditambahkan ke senarai kenalan.

Kualiti Panggilan

Oleh kerana Tango dirancang khusus untuk peranti mudah alih, menyediakan audio yang jelas dan video beresolusi tinggi menjadi perhatian utama para pembangun program. Namun, jika isyarat rangkaian peranti anda lemah, ia akan mempengaruhi kejelasan video atau bahkan menyebabkan panggilan terputus. Rangkaian Wi-Fi yang stabil adalah pilihan terbaik untuk memastikan penghantaran tetap selamat sepanjang panggilan berlangsung. Walau bagaimanapun, perisian Tango dibuat untuk menyokong panggilan suara secara bebas, satu penyelesaian yang dapat membantu melestarikan panggilan ketika isyarat mulai berkurang. Anda boleh menukar dari video ke suara dan kembali dengan mudah tanpa mengganggu panggilan.

Kos

Tango tidak mengenakan sebarang bayaran untuk perkhidmatan panggilan suara dan video asasnya. Walau bagaimanapun, apabila perkhidmatan ini digunakan pada telefon, syarat-syarat rancangan penyedia anda dapat mengakibatkan bayaran. Rangkaian data telefon anda diakses untuk setiap panggilan, sehingga pengiriman data apa pun yang melebihi had rancangan anda akan dikenakan biaya. Atas sebab ini, lebih baik menggunakan telefon dengan rancangan data tanpa had atau rangkaian Wi-Fi komputer riba ketika membuat panggilan panjang. Bergantung pada rancangan penyedia mudah alih anda, membuat panggilan di luar kawasan perkhidmatan anda juga merupakan sumber yuran; jadi, ada baiknya anda meninjau istilah jarak jauh anda sebelum menggunakan Tango. Pada Januari 2012, Tango telah menyebut rancangan untuk mengembangkan perkhidmatan berbayar tambahan untuk ciri premium.

Pertimbangan

Walaupun rangkaian Wi-Fi komputer riba mesti diaktifkan agar Tango berfungsi, anda tidak perlu berada dalam talian semasa membuat panggilan. Walau bagaimanapun, perisian Tango mesti dijalankan agar panggilan dapat dilakukan. Sekiranya isyarat Internet anda lemah, kemungkinan sambungan panggilan gagal dan menghalang anda daripada melihat percubaan kenalan. Sekiranya komputer riba anda tidak mempunyai kamera, anda tidak mempunyai cara untuk menyambungkannya atau tidak berfungsi dengan baik, anda hanya dapat membuat panggilan suara.