Cara Mengenakan dan Mengeluarkan Cukai Jualan Runcit

Memiliki dan mengendalikan perniagaan anda sendiri memerlukan lebih banyak daripada membuat penjualan dan mengumpulkan pembayaran. Pertimbangan lain termasuk mengenakan dan membebaskan cukai penjualan negeri. Sekiranya anda mengumpulkan cukai jualan dari pelanggan anda, jumlah itu mesti dibayar kepada negeri. Cukai biasanya dikenakan pada kebanyakan barang runcit dan beberapa perkhidmatan. Terdapat juga pengecualian untuk cukai penjualan, seperti bahan makanan dan farmasi. Secara amnya, jika anda melakukan transaksi runcit, sama ada dalam talian atau di kedai, kepada pelanggan di negeri anda, anda mesti mengenakan cukai jualan. Beberapa negeri memerlukan peruncit dalam talian untuk mengumpulkan cukai jika perniagaan itu terletak di negeri lain tetapi mempunyai gabungan di negeri di mana penjualan dibuat.

Bayar Cukai Jualan Runcit

1

Hubungi pejabat hasil negeri, pemerataan atau cukai anda dan minta lesen penjualan semula negeri atau izin penjual. Dokumen ini memberi anda nombor penjualan semula dan membolehkan anda memungut cukai jualan ke atas penjualan runcit. Ini juga mengecualikan anda daripada membayar cukai penjualan pada pembelian borong anda.

2

Hubungi atau lawati laman web pejabat hasil negeri anda untuk mendapatkan kadar cukai jualan di mana kedai anda berada. Sekiranya anda membuat penjualan di luar kawasan anda, kenakan kadar untuk bidang kuasa di mana produk anda akan diterima.

3

Teliti dan pelajari mengenai produk dan perkhidmatan yang dikenakan cukai di kawasan anda. Bahagian hasil anda harus mempunyai garis panduan yang tersedia. Sekiranya anda menjual barang untuk kegunaan peribadi, kemungkinan anda diminta untuk memungut cukai jualan.

4

Tambahkan cukai jualan untuk pembelian pelanggan. Sekiranya anda mempunyai daftar tunai atau sistem invois perisian, atur peratus cukai yang dikenakan oleh bidang kuasa anda. Semasa anda membuat penjualan, sistem anda secara automatik menambahkan jumlah cukai yang sewajarnya. Sekiranya anda membuat resit atau invois secara manual, kalikan jumlah penjualan yang dikenakan cukai dengan peratusan cukai. Tuliskan jumlah cukai pada slip penjualan dan tambahkan pada jumlah penjualan untuk jumlah yang perlu dibayar. Sebagai contoh, jika produk yang dikenakan cukai berharga $ 100 dan cukai jualan adalah 8%, kalikan 100 x .08, yang sama dengan $ 8 dalam cukai, dengan jumlah $ 108.

5

Jejaki cukai jualan yang anda kumpulkan. Daftar tunai atau program pembukuan komputer anda boleh melakukan ini untuk anda secara automatik. Sekiranya anda mempunyai sedikit jualan dan mengenakan cukai secara manual, masukkan resit anda supaya anda dapat mengira jumlah cukai yang perlu dibayar kerana keadaan ketika tiba masanya untuk membuat pembayaran.

Cukai Jualan Remit

1

Hubungi pejabat hasil negeri anda untuk mengetahui seberapa sering anda mesti membayar cukai jualan yang dikumpulkan, yang dikenali sebagai "tempoh pengajuan." Sebilangan besar negeri memerlukan anda membayar bulanan, suku tahunan atau tahunan. Kadang-kadang tarikh akhir anda berubah bergantung pada berapa lama anda berada dalam perniagaan dan berapa banyak cukai yang anda bayar.

2

Hitung jumlah cukai penjualan yang dikumpulkan semasa tempoh pengarsipan anda. Negeri akan memberikan tempoh rahmat, seperti tiga atau empat minggu, sebelum pembayaran anda dijelaskan.

3

Gunakan borang pengiriman cukai jualan untuk melengkapkan dan mengirim dengan pembayaran anda. Sekiranya anda menghantar jumlah cukai jualan yang perlu dibayar, berikan masa yang cukup untuk penghantaran ke pejabat hasil anda. Anda boleh dinilai denda dan dikenakan faedah untuk sebarang pembayaran lewat.

4

Fail dalam talian jika negeri anda menawarkan pilihan ini. Anda boleh menjadualkan pembayaran di laman web jabatan hasil sebelum atau pada tarikh akhir. Sekiranya anda perlu mendaftar untuk akaun dalam talian sebelum anda membuat pembayaran, lakukan ini lebih awal sekiranya berlaku kelewatan proses.