Maklumat Pelayan Pop & SMTP Gmail

Sekiranya anda menggunakan akaun e-mel Gmail untuk perniagaan anda, anda mungkin ingin mengaksesnya melalui klien desktop atau mudah alih seperti Microsoft Outlook atau Mozilla Thunderbird. Untuk mengkonfigurasi akaun Gmail agar dapat berfungsi melalui klien, anda perlu melakukan beberapa langkah dalam akun Gmail dan mengambil tetapan POP (Post Office Protocol) dan SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) untuk masuk ke dalam program klien e-mel anda. Terdapat beberapa sekatan penggunaan akaun Gmail melalui klien e-mel.

Pelanggan E-mel

Pelanggan e-mel adalah program perisian di mana anda dapat mengakses akaun e-mel dari penyedia seperti Google Gmail. Pelanggan e-mel dijalankan di desktop, komputer riba dan peranti pengkomputeran mudah alih, termasuk telefon pintar dan PC tablet. Dengan pelanggan e-mel, anda dapat menerima dan mengirim e-mel dengan syarat program klien menyokong tetapan Gmail. Pelanggan e-mel adalah alternatif untuk log masuk dan mengakses akaun Gmail anda melalui penyemak imbas Web. Gmail memberikan sokongan untuk Outlook, Thunderbird, Apple Mail, Windows Mail dan iPhone, walaupun beberapa klien lain juga dapat memberikan akses Gmail.

Membolehkan

Untuk menyediakan akaun Gmail agar dapat diakses melalui klien e-mel, perlu mengaktifkan POP untuk akaun tersebut. Setelah log masuk ke Gmail dalam penyemak imbas Web, anda dapat mengakses bahagian tetapan yang berkaitan dengan mengklik ikon roda gigi, yang biasanya muncul di sudut kanan atas halaman. Dari sini, anda boleh memilih "Tetapan" untuk meneruskan. Di bahagian Tetapan, sub-bahagian yang berkaitan adalah "Penerusan dan POP / IMAP" untuk konfigurasi. Di sini anda boleh memilih untuk mengaktifkan POP secara umum atau hanya untuk mel dari waktu semasa dan seterusnya.

Tetapan

Untuk mengakses Gmail melalui program klien e-mel memerlukan memasukkan tetapan POP dan SMTP Gmail. Dalam klien e-mel anda, anda perlu memasukkan "pop.gmail.com" dan Port 995 untuk surat masuk, yang datang melalui pelayan POP3. Untuk mel keluar, anda perlu memasukkan "smtp.gmail.com" dan Port 587, atau 465 untuk SSL (Secure Sockets Layer). Maklumat terperinci yang anda masukkan bergantung pada pelanggan e-mel anda, yang akan meminta anda mendapatkan maklumat yang diperlukan. Pelanggan e-mel juga memerlukan perincian akaun Gmail, termasuk alamat e-mel dan kata laluan.

Sekatan

Tidak semua pelanggan e-mel dapat memberikan akses penuh ke akaun Gmail. Sekiranya pelanggan e-mel tidak memberikan sokongan untuk pengesahan SMTP, ia tidak dapat menghantar e-mel keluar dari Gmail. Apabila POP digunakan dengan klien e-mel, hanya menyediakan komunikasi dalam satu arah. Ini bermaksud bahawa jika anda menandakan e-mel sebagai dibaca dalam klien e-mel anda, maklumat ini tidak akan diselaraskan dengan Gmail itu sendiri. Atas sebab-sebab ini, banyak orang menganggap pelanggan e-mel sebagai cara tambahan untuk mengakses Gmail, sebagai sandaran selain mengakses perkhidmatan secara langsung.