Cara Membuat Iklan untuk Buku

Tahniah! Buku anda sedang diterbitkan, dan sekarang saatnya untuk memberi tahu orang bahawa mereka dapat membeli salinan, yang bermaksud membuat beberapa iklan. Tidak kira di mana iklan anda akan muncul, membuatnya tidak memerlukan banyak waktu kerana sebahagian besar kandungan iklan anda akan menjadi sampul buku. Tetapi sebelum anda mula merancang iklan, luangkan sedikit masa untuk melayari Amazon, membaca bahagian buku surat khabar dan mengunjungi beberapa kedai buku tempatan untuk menghasilkan beberapa idea iklan buku yang kukuh.

Merancang Tata Letak Iklan Buku Anda

Untuk iklan buku, lebih banyak perkara yang selalu berlaku. Sampul buku anda sudah mempunyai maklumat penting - nama dan tajuk pengarang - dan harus mempunyai grafik atau ilustrasi untuk menarik perhatian penonton anda. Anda boleh menambahkannya dengan penjelasan mengenai buku anda, potongan ulasan atau beberapa maklumat mengenai pengarangnya. Anda tidak perlu lebih daripada itu. Tujuan iklan tersebut adalah untuk membuat pembaca memilih buku anda atau mengklik halaman penjualannya. Setelah mereka melakukannya, buku itu sendiri atau halaman penjualannya akan menutup penjualan.

Keputusan utama yang harus anda buat adalah bagaimana anda akan menampilkan gambar kulit buku di iklan anda. Anda boleh membuatnya menonjol dengan sedikit maklumat atau grafik lain, atau anda boleh meletakkannya di sudut iklan anda. Menetapkan buku di sisi iklan anda boleh menjadi sangat berkesan, terutamanya jika anda mempunyai maklumat tambahan untuk menarik penonton anda seperti "Pengarang Tempatan!" atau "Sekuel ke Penjual Terlaris!"

Merangka Iklan Buku Anda

Sekiranya anda mempunyai Photoshop, anda mungkin akan mula menyusun iklan anda. Sekiranya tidak, terdapat banyak program grafik hebat yang boleh anda gunakan. Mena Hassan di Bookbub telah mengkaji beberapa alat kos rendah atau percuma, yang akan membantu anda menentukan mana yang terbaik untuk anda, seperti:

  • GIMP: program grafik sumber terbuka yang serupa dengan Photoshop
  • Canva: alat penciptaan imej dalam talian
  • Book Brush: untuk gambar 3-D yang menjadikan gambar sampul rata kelihatan seperti buku fizikal
  • RelayThat: alat dalam talian yang secara automatik memberi anda beberapa reka bentuk iklan berdasarkan satu idea

Sekiranya anda hanya membuat iklan cetak kecil, penanda buku dan iklan dalam talian, fail JPG berfungsi dengan baik. Sekiranya anda merancang untuk membuat poster, anda harus menghubungi pencetak untuk melihat format fail dan ukuran fail minimum yang mereka terima. Sekiranya anda tidak merancang penutupnya sendiri, hubungi orang yang melakukannya dan minta gambar asalnya, atau minta dia membuat susun atur iklan untuk anda, yang akan lebih cepat dan tidak akan membebankan anda kerana dia telah melakukan sebahagian besar kerja merancang kulit buku sudah.

Cetak Iklan vs Iklan Dalam Talian untuk Buku Anda

Sebaik sahaja anda mempunyai gambar buku anda di iklan dan beberapa kata untuk memperkenalkannya atau pengarangnya, anda harus mendapat maklum balas daripada orang lain untuk bertanya apa pendapat mereka. Sekiranya sebilangan orang menyukainya, walaupun yang lain tidak, kemungkinan siap untuk pergi. Setiap buku berbeza, jadi sebenarnya tidak ada peraturan mengenai warna atau fon mana yang paling sesuai. Sekiranya anda membuat iklan cetak, atau iklan kedai buku, anda mesti mendapat kata sepakat dan mengikuti apa yang anda fikir paling baik.

Sekiranya anda membuat iklan dalam talian untuk Facebook atau laman web lain, anda berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk memperbaik penampilan iklan anda kerana anda boleh menggunakan taktik pemasaran dalam talian yang disyorkan oleh Facebook, yang dikenali sebagai ujian A / B:

  1. Buat dua iklan dan jalankan masing-masing untuk jangka waktu yang singkat.
  2. Bandingkan prestasi setiap iklan dan lepaskan iklan yang kurang baik.
  3. Tukar warna, fon atau aspek iklan anda yang lain dan jalankan bersama dengan yang asli.

Anda boleh mengulangi proses ini seberapa banyak yang anda mahukan sehingga anda berpuas hati dengan persembahannya. Ingatlah untuk mengubah hanya satu aspek iklan dengan setiap ujian baru.