Kepentingan Kerja Berpasukan dalam Organisasi

Kerja berpasukan digunakan di pelbagai industri yang berbeza untuk meningkatkan prestasi, kesatuan pekerja dan budaya syarikat. Syarikat yang mesti kerap mengembangkan idea atau produk baru menggunakan pendekatan berasaskan projek mengumpulkan pasukan untuk menyebarkan tanggungjawab dan meningkatkan bilangan dan kepelbagaian idea untuk projek tersebut. Ahli pasukan menggunakan kerja berpasukan untuk melantunkan idea antara satu sama lain sebelum memutuskan jalan pengembangan untuk sesuatu projek.

Menggalakkan Penyelesaian Masalah

Kerja berpasukan penting kerana sinergi penyelesaian masalah yang diperoleh daripada pelbagai minda berusaha mencari penyelesaian. Apabila seseorang mengusahakan masalah syarikat tertentu, orang itu hanya mempunyai pengalaman dan pengetahuan peribadinya untuk mencari jalan keluarnya. Dengan menggunakan kerja berpasukan, ahli pasukan mengumpulkan idea kolektif mereka untuk menghasilkan idea unik untuk menangani masalah.

Masalah dalam kes ini tidak sepenuhnya negatif. Masalahnya ialah mengembangkan produk untuk pengguna untuk memenuhi keperluan yang tidak diketahui oleh pengguna. Dua atau lebih orang yang bekerjasama juga membina idea satu sama lain, menyingkirkan bahagian yang lemah dan menjadikan idea lebih baik.

Meningkatkan Komunikasi Idea

Kerja berpasukan adalah tulang belakang komunikasi yang berkesan dalam syarikat. Apabila pekerja bekerja sebagai individu atau secara bebas dalam projek, mereka mungkin tidak mudah berkongsi pengetahuan atau maklumat baru. Kekurangan komunikasi ini meningkatkan masa yang diperlukan untuk menyelesaikan projek, tugas atau pengembangan penyelesaian. Kerja berpasukan mempromosikan perbualan antara pekerja mengenai tugas yang ada, yang mungkin menghalang pekerja daripada bekerja di arah yang bertentangan.

Sebagai contoh, jika satu pekerja tidak menyampaikan bahawa satu kaedah untuk mengatasi masalah adalah jalan buntu, dan pekerja lain masih berusaha menggunakan kaedah tersebut, produktiviti akan diturunkan. Dua orang yang bekerja bersama mungkin merasa lebih berani untuk meminta nasihat atau masukan orang ketiga, atau menunjukkan apa yang tidak masuk akal dalam projek itu, daripada memutar roda mereka pada sesuatu yang tidak berfungsi.

Meningkatkan Kelajuan Aliran Kerja

Kohesi adalah hasil sampingan penting dalam kerja berpasukan dalam syarikat. Perpaduan ini mungkin disebabkan oleh peningkatan kimia, kepercayaan atau keduanya dari mengerjakan projek sebagai satu pasukan. Pekerja yang kohesif cenderung untuk bertentangan antara satu sama lain dan lebih menerima keputusan masing-masing. Perpaduan dari kerja berpasukan dapat meningkatkan kelajuan aliran kerja syarikat.

Belajar dari Ahli Pasukan

Apabila pekerja bekerjasama sebagai satu pasukan dalam sebuah syarikat, setiap pekerja belajar antara satu sama lain. Pengetahuan ini tidak terhad kepada pengalaman peribadi rakan sekerja; pekerja dari jabatan yang berlainan boleh belajar maklumat antara satu sama lain mengenai batasan dan kemungkinan jabatan tersebut. Sebagai contoh, jika jabatan pemasaran secara konsisten membuat permintaan dengan tarikh akhir yang tidak realistik ke jabatan lain, jabatan pemasaran dapat melihat melalui kerja berpasukan mengapa permintaannya tidak masuk akal.

Perasaan Milik

Apabila satu pasukan bersatu padu dan bekerjasama dengan baik, ia memberi ahli kepada pasukan bahawa mereka tergolong dalam sesuatu yang baik. Semua orang mahu berada dalam pasukan yang menang, tetapi anda tidak boleh menang sepanjang masa. Milik pasukan membuat kemunduran lebih ditanggung kerana ia dikongsi bersama. Anggota pasukan saling menghibur dan saling menyokong, mengingatkan semua kejayaan mereka dan bahawa bersama-sama, mereka akan menang lagi. Ini mendorong hubungan kerja yang kuat.