Apa itu Siaran Hak Cipta?

Undang-undang Amerika Syarikat memberikan perlindungan kepada pengarang karya asli yang dapat dibuat ulang, seperti foto, filem atau lagu. Perlindungan tersebut, yang dikenali sebagai hak cipta, memberikan hak pemegang hak untuk memperbanyak, menyebarkan, mempamerkan atau melakukan karya yang dilindungi. Walaupun hak cipta dapat dipindahkan, banyak perniagaan yang membuat karya terlindung - seperti studio fotografi - memilih untuk menyimpan hak cipta pada karya mereka. Daripada menyerahkan hak kepemilikan karya, mereka memberikan izin khas melalui siaran hak cipta.

Apa Yang Dilakukan

Pelepasan hak cipta adalah dokumen hukum yang disusun dan ditandatangani oleh pemilik hak cipta. Ia memberikan tajuk karya yang dilindungi, nama pengarang, dan menentukan siapa yang dapat melakukan apa dengan karya tersebut. Banyak jurugambar menyimpan hak cipta pada gambar mereka tetapi memberikan pelepasan hak cipta kepada pelanggan yang memberi mereka kebenaran untuk membuat salinan. Batasan dapat dilampirkan pada rilis, seperti membiarkan karya diterbitkan hanya di Amerika Utara atau membenarkan persembahan karya hanya dalam jangka waktu tertentu.

Apabila Ia Diperlukan

Setiap kali anda ingin menghasilkan semula, menyebarkan, memaparkan atau melakukan karya yang dilindungi oleh hak cipta, anda memerlukan pelepasan hak cipta. Banyak orang menghadapi perlunya pelepasan hak cipta ketika mencoba mencetak foto melalui kedai pemprosesan foto. Dengan peningkatan jumlah fotografer separa profesional, pemproses foto berada di bawah tekanan untuk menentukan gambar apa yang mungkin dilindungi oleh hak cipta.