Bagaimana Penyatuan Hutang Mempengaruhi Skor Kredit?

Walaupun ada yang percaya bahawa penyatuan deb adalah sesuatu yang harus dielakkan, sebenarnya ini adalah berita baik untuk skor kredit anda. Mengeluarkan pinjaman baru untuk melunaskan pinjaman lain menambah satu pinjaman lagi dalam sejarah kredit anda, tetapi ia juga menghilangkan pinjaman lama dan menandakannya sebagai dibayar penuh. Selagi anda membayar pinjaman baru secara konsisten dan tepat pada waktunya, agensi kredit melihat bahawa anda bertanggungjawab dan berusaha menyelesaikan masalah hutang anda.

Fakta Mengenai Penyatuan Hutang

Program penyatuan hutang biasanya terdiri daripada pinjaman untuk melunaskan jumlah hutang anda yang lain. Ia tidak memaafkan hutang anda atau bahkan mengurangkannya, tetapi ia membantu anda menguruskan hutang anda dengan memasukkan semuanya menjadi satu pembayaran bulanan. Pinjaman baru ini biasanya mempunyai kadar faedah yang lebih rendah daripada hutang anda yang lain.

Agensi pelaporan kredit mengeluarkan skor kredit kepada semua pengguna berdasarkan sejarah kredit anda. Institusi pinjaman menggunakan skor ini untuk menentukan tahap risiko anda dalam pinjaman atau kredit. Mengeluarkan pinjaman penyatuan hutang boleh mempengaruhi skor kredit anda.

Kesan pada Skor Kredit Anda

Pinjaman penggabungan hutang mempengaruhi skor kredit anda dengan cara yang positif. Sebenarnya, kepada agensi kredit, membayar beberapa akaun dengan pinjaman penggabungan menjadikannya seolah-olah anda telah melunaskan akaun. Pinjaman penggabungan hutang muncul sebagai akaun kredit baru, tetapi akaun yang dibayar penuh selalu positif. Dalam membayar pinjaman penggabungan hutang baru anda, adalah mustahak untuk membuat pembayaran tepat pada masanya.

Langkah ini juga memberi kesan positif kepada skor kredit anda, tetapi memerlukan masa. Sekiranya anda mula menggunakan akaun kad kredit lain, yang tidak digalakkan, bayar bil dengan segera untuk terus meningkatkan skor anda.

Faedah Penyatuan Hutang

Manfaat jelas dari pinjaman penyatuan hutang adalah satu pembayaran bulanan tunggal, bukannya berebut untuk membayar beberapa pemiutang setiap bulan. Kesederhanaan pembayaran tunggal itu menarik bagi banyak orang yang mempunyai masalah hutang. Besar kemungkinan bahawa kadar faedah pinjaman penyatuan hutang anda lebih rendah daripada kadar hutang hutang anda yang lain. Ini bermaksud bahawa jumlah pembayaran hutang anda kurang dengan pinjaman penggabungan daripada jika anda masih tinggal dengan banyak pemiutang.

Pertimbangan semasa Menyatukan Pinjaman

Sekiranya anda mula terlepas pembayaran dan / atau membuat pembayaran lewat pinjaman penyatuan hutang anda, skor kredit anda akan menurun. Sangat penting bahawa anda komited sepenuhnya terhadap program penyatuan hutang.

Menutup akaun kredit anda memberi kesan negatif terhadap skor kredit anda, walaupun untuk mengelakkan perbelanjaan lebih jauh. Menutup akaun kad kredit menurunkan jumlah kredit yang ada, sehingga mengubah nisbah hutang kepada had. Sekiranya anda mesti menutup akaun kredit tertentu, tutup hanya yang dibuka baru-baru ini. Akaun lama membawa lebih banyak sejarah kredit anda.