Perbezaan Antara Overhead yang Terlalu Banyak & Tidak Digunakan

Bagi syarikat yang terlibat dalam pembuatan, menentukan nilai inventori boleh menjadi rumit. Syarikat mesti mengambil kira bahan mentah yang digunakan untuk membuat produknya, tenaga kerja langsung yang diperlukan dan apa-apa overhead pembuatan. Apabila anggaran awal perbelanjaan overhed berbeza dengan perbelanjaan sebenar syarikat, hasilnya adalah overhead yang terlalu banyak digunakan atau overhead yang tidak digunakan, bergantung pada sama ada anggaran melebihi perbelanjaan sebenar atau kurang daripadanya.

Overhead perkilangan

Apabila pengeluar memperhitungkan kos barang yang mereka buat dan jual, kos tersebut mesti merangkumi overhead pembuatan, atau "overhead kilang." Ini adalah kos pengeluaran yang terpisah dari bahan dan tenaga kerja langsung, termasuk kos persediaan untuk peralatan, kos utiliti untuk menjalankan mesin dan upah pekerja kilang yang tidak terlibat secara langsung dalam pengeluaran, seperti pekerja penyelenggaraan. Bergantung pada proses pengeluaran mereka, syarikat mungkin menyatakan kos ini sebagai kadar per jam waktu mesin, misalnya kadar per jam waktu pekerja atau kos per unit, misalnya.

Overhead Permulaan

Oleh kerana akauntan harus membebankan perbelanjaan ketika mereka ditanggung, pengeluar tidak mempunyai kemewahan menunggu hingga akhir tempoh perakaunan untuk menentukan kos overhed pembuatan mereka yang tepat. Sebaliknya, mereka memulakan dengan anggaran berdasarkan pengalaman masa lalu dan jangkaan mereka untuk masa depan. Sebuah syarikat mungkin menganggarkan bahawa untuk tahun yang akan datang, ia akan mempunyai overhead pembuatan sebanyak $ 250,000 dan akan menjalankan mesinnya selama 13,000 jam. Anggaran overhed pembuatan, sekitar $ 19.23 setiap jam mesin.

Memohon Overhead

Semasa syarikat menjalankan perniagaan membuat produk, akauntannya akan membebankan perbelanjaan overhead pembuatan ke inventori berdasarkan jumlah jam mesin yang digunakan dalam pengeluaran dan anggaran anggaran. Katakan bahawa sepanjang tahun ini, syarikat ini akhirnya menjalankan mesinnya selama 15,000 jam. Pada $ 19.23 sejam, itu mencecah $ 288.450. Angka itu adalah overhead syarikat yang "digunakan", jumlah yang diberikan untuk item dalam inventori.

Terlalu banyak dan kurang digunakan

Pada akhir tahun ini, dengan faedah penuh dari belakang, syarikat mengetahui berapa perbelanjaan overhed kilang yang sebenarnya. Katakan jumlah itu berjumlah $ 300,000. Oleh kerana syarikat itu hanya mengenakan $ 288,450, ia "overhead yang kurang digunakan" sebanyak $ 11,550. Sekiranya overhead sebenar mencecah $ 270,000, syarikat akan membebankan lebih banyak daripada yang diperlukan, dan ia akan "overhead yang berlebihan" sebanyak $ 18,450. Perhatikan bahawa anggaran awal kos overhead, $ 250,000, tidak termasuk di sini. Itu baru digunakan untuk menetapkan anggaran kadar per jam.