Tanggungjawab Asas untuk Pekerja Runcit

Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja AS, pekerjaan seorang pekerja jualan runcit, juga dikenali sebagai "kerani" atau "rakan niaga runcit," telah mengalami perubahan besar dalam dekad yang lalu kerana peningkatan belanja dalam talian dan penutupan banyak kedai batu bata dan mortar. Walaupun pekerja runcit bekerja di pelbagai jenis gerai, termasuk gedung membeli-belah, pasar raya dan kedai pakar, tanggungjawab asas mereka serupa, iaitu untuk membantu pelanggan memilih dan membayar produk di kedai.

Rak Stor Stok

Pekerja runcit yang menyimpan rak memastikan bahawa produk tersedia untuk dibeli oleh pelanggan. Peranan mereka adalah untuk memeriksa rak dan mengisi bekalan produk yang hampir habis. Mereka juga mesti menyemak tarikh pada label produk dan membuang produk yang telah melewati tarikh penjualan. Sekiranya harga produk berubah, pekerja runcit mengganti label harga pada produk atau di rak.

Membuat dan Memelihara Paparan Merchandising

Kedai membuat paparan produk untuk meningkatkan penjualan produk tertentu atau menyedarkan pelanggan mengenai tawaran promosi. Pekerja runcit dengan kemahiran menjual barang menyediakan paparan dan memastikan mereka kekal dalam keadaan baik sepanjang tempoh promosi. Dalam beberapa kes, paparan di kedai ditugaskan dan dirancang oleh pembekal. Dalam kes seperti itu, pekerja runcit akan memastikan bahawa paparan mematuhi arahan pembekal.

Memberi Bantuan Pelanggan

Di beberapa kedai, tugas dan tanggungjawab kakitangan penjualan termasuk membantu pelanggan dalam membuat keputusan pembelian. Semakin kompleks produk, semakin besar kemungkinan memerlukan bantuan pelanggan. Pekerja runcit boleh menunjukkan produk atau memberi nasihat kepada pelanggan mengenai produk yang paling sesuai untuk keperluan mereka. Bantuan pelanggan juga penting di kedai layan diri, seperti pasar raya makanan atau peruncit elektrik, di mana pekerja runcit membantu pelanggan untuk mencari produk atau menjelaskan ciri produk.

Bantuan Pemeriksaan Pelanggan

Kakitangan runcit yang bekerja di pembayaran menerima pembayaran dari pelanggan. Mereka mungkin mengendalikan sistem pengimbasan atau memasukkan butiran pembelian secara manual di daftar tunai. Kakitangan Checkout memproses pembayaran tunai serta transaksi kad debit atau kad kredit. Mereka juga dapat membantu pelanggan mengemas produk mereka, bergantung pada jenis pembelian. Di kedai runcit omnichannel, kakitangan checkout boleh mengatur penghantaran produk ke rumah pengguna kemudian.

Perkhidmatan dan Pendidikan Pelanggan

Pekerja runcit bertanggungjawab terhadap aspek tertentu dalam perkhidmatan pelanggan di kedai yang lebih kecil. Mereka mengatur penghantaran barang dari rumah yang diperlukan oleh pelanggan, dan berurusan dengan pelanggan yang ingin menukar atau mengembalikan produk, dengan menggunakan terma dan syarat syarikat yang berkaitan. Kakitangan yang mempunyai tanggungjawab perkhidmatan pelanggan juga menangani tuntutan jaminan pelanggan. Di kedai runcit khusus, pekerja mungkin sangat terlibat dalam proses pendidikan pelanggan dan memberikan pendidikan bagaimana mendapatkan hasil maksimal dari pembelian seseorang.

Memudahkan Operasi Kedai

Pekerja runcit juga dapat menjalankan tugas operasi dasar seperti membuka dan menutup kedai, dan memasang tanda-tanda penting. Sebilangan kakitangan mempunyai tanggungjawab untuk mengawasi penghantaran ke kedai dan mengatur bilik simpanan. Dalam beberapa kes, lebih ramai pekerja kanan ditetapkan sebagai "pemegang kunci" dan mempunyai kunci kedai. Menurut sebuah artikel di PayScale.com, mereka bertanggung jawab untuk membuka pintu pada waktu pagi dan mengunci harta tanah pada akhir hari kerja.