Cara Mengira Pendapatan Berpajak & Liabiliti Cukai

Mengira cukai perniagaan anda sendiri mungkin kelihatan menakutkan, tetapi biasanya boleh dilakukan. Sekiranya anda menyimpan rekod pendapatan dan perbelanjaan anda sepanjang tahun, anda menggunakannya untuk mengetahui pendapatan bersih anda yang boleh dikenakan cukai. Masukkan borang tersebut dengan pendapatan anda yang lain untuk mendapatkan tanggungan cukai anda. IRS mempunyai halaman web yang menjelaskan prosesnya, dan menunjukkan beberapa potongan yang mungkin tidak anda ketahui. Jadual C adalah bentuk yang sering digunakan oleh pemilik perniagaan.

 1. Simpan Rekod Pembayaran

 2. Simpan rekod semua pembayaran perniagaan yang anda terima sepanjang tahun agar anda tidak ketinggalan. Sekiranya anda bekerja lebih dari $ 600 untuk pelanggan, anda akan mendapat borang 1099-MISC - pekerjaan sendiri bersamaan dengan W2 - pada awal tahun berikutnya. Pelanggan yang telah membayar anda sejumlah $ 50 hingga $ 600 biasanya tidak menghantar 1099, tetapi pembayaran masih dikenakan cukai.

 3. Simpan Rekod Perbelanjaan Terlalu

 4. Simpan juga rekod perbelanjaan, seperti resit dan penyata kad kredit untuk pembekalan peralatan pejabat atau peralatan. Tidak kira seberapa baik ingatan anda, anda akan melupakan sesuatu sekiranya anda tidak menjejaki. Menyusun dan mencatat perbelanjaan setiap bulan atau lebih juga bijak. Ia jauh lebih mudah daripada mencari tumpukan kertas pada hujung minggu sebelum 1040 anda dijadualkan.

 5. Hitung Pendapatan Kasar Anda

 6. Masukkan jumlah pembayaran yang anda terima di bahagian pertama Jadual C. Kurangkan sebarang pulangan atau elaun pada barang yang anda jual, dan kemudian tolak kos barang yang dijual. Kategori tersebut merangkumi harga bahan mentah atau produk siap yang anda beli, simpanan, kos buruh dan perbelanjaan lain. Akhirnya, tambahkan apa-apa pendapatan perniagaan tambahan seperti kredit cukai atau bayaran balik yang anda terima.

 7. Kurangkan Perbelanjaan Anda

 8. Gunakan Bahagian II Jadual C untuk melaporkan perbelanjaan anda: perbelanjaan kereta, bekalan pejabat, perjalanan perniagaan, nasihat undang-undang, upah pekerja dan sebagainya. Arahan IRS untuk Jadual C memberikan perincian mengenai apa yang dapat anda sertakan dalam setiap kategori. Sekiranya anda menggunakan kediaman anda untuk perniagaan, anda boleh mengurangkan peratusan perbelanjaan rumah anda: Sekiranya pejabat rumah anda adalah 8 peratus dari ruang lantai anda, misalnya, anda boleh menuntut 8 peratus utiliti sebagai penghapusan. Apabila anda mengisi borang, anda akan mengetahui pendapatan perniagaan anda yang boleh dikenakan cukai.

 9. Hitung Cukai Pekerjaan Sendiri

 10. Gunakan Jadual SE untuk mengetahui sama ada anda mempunyai cukai pekerjaan sendiri. Ini menggantikan cukai Jaminan Sosial dan Medicare yang akan diambil oleh majikan anda dari gaji anda. Anda boleh memotong 50 peratus cukai pada 1040 anda.

 11. Hitung Tanggungjawab Anda

 12. Laporkan pendapatan perniagaan anda yang boleh dikenakan cukai pada 1040 anda. Tambahkan ke pendapatan lain yang boleh dikenakan cukai, seperti upah dari pekerjaan sehari, atau pekerjaan pasangan anda jika anda mengemukakan pulangan bersama. Untuk mengira tanggungjawab anda, ambil jumlah pendapatan anda dan ikuti arahan untuk borang 1040. Prosesnya sama seperti anda memperoleh wang dari pekerjaan sendiri atau kerja sehari.