Undang-undang Mengenai Anjing di Kedai Runcit

Undang-undang dan peraturan membatasi kehadiran binatang dalam perniagaan yang menyediakan, menjual atau menyajikan makanan. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian untuk pelanggan yang disertai oleh anjing pelayan. Sebagai pemilik kedai runcit, anda dan kakitangan anda harus bersiap sedia untuk bekerja dengan dan mengakomodasi pelanggan yang memiliki binatang pelayan, juga menguatkuasakan undang-undang kesihatan dan sanitasi.

Peraturan Kesihatan dan Keselamatan

Undang-undang negeri dan tempatan umumnya melarang haiwan di kedai runcit. Ini kerana makanan disediakan, disimpan dan dijual di perniagaan ini, dan kehadiran haiwan boleh menimbulkan risiko kebersihan. Sebagai pemilik kedai runcit, terserah kepada anda untuk menegakkan undang-undang. Cara paling jelas untuk menjauhkan haiwan peliharaan dari kedai anda adalah dengan meletakkan papan tanda di setiap pintu masuk.

Pengecualian Haiwan Perkhidmatan

Undang-undang persekutuan membenarkan orang kurang upaya membawa anjing perkhidmatan mereka ke kedai runcit. Malangnya, ada beberapa kekeliruan mengenai apa yang layak sebagai haiwan perkhidmatan, yang kadang-kadang menyebabkan kemungkaran antara pemilik kedai dan pelanggan. Kekeliruan sering berpusat pada perbezaan antara haiwan perkhidmatan dan haiwan sokongan emosi. Walaupun undang-undang Amerika Kurang Upaya persekutuan (ADA) menghendaki semua pemilik perniagaan, termasuk pemilik kedai runcit, membenarkan anjing pelayan di kemudahan mereka, perkara yang sama tidak berlaku bagi pelanggan yang mempunyai haiwan sokongan emosi.

Definisi Haiwan Perkhidmatan

ADA mendefinisikan haiwan pelayan sebagai anjing yang telah menjalani latihan khusus untuk melakukan tugas-tugas khusus untuk pengendali, dan tugas-tugas ini mesti berkaitan dengan kecacatan pawang. Sebagai contoh, anjing penglihatan dilatih untuk memandu dengan selamat seseorang yang mengalami masalah penglihatan melalui persekitaran dalaman dan luaran. Jenis anjing lain mungkin dilatih untuk melakukan tugas seperti mengingatkan seseorang yang mengalami kemurungan untuk mengambil ubatnya, memberi amaran kepada seseorang yang menghidap diabetes bahawa gula darahnya rendah atau memberi isyarat kepada seseorang yang menderita epilepsi bahawa kejang sudah dekat dan kemudian memberikan perlindungan semasa acara.

Sebagai pemilik kedai, terserah kepada anda untuk melatih kakitangan anda untuk mengizinkan anjing pelayan di tempat anda. banyak pengendali meletakkan jaket atau tali pinggang khas pada anjing mereka yang menunjukkan statusnya sebagai haiwan pelayan. Walaupun pengendali tidak diminta untuk menghasilkan dokumentasi apa pun yang mengesahkan status tahunan perkhidmatan anjing, anda dan kakitangan anda dibenarkan untuk menanyakan dua soalan pengendali:

  1. Adakah anjing anda haiwan pelayan?

  2. Apa tugas yang dilakukannya?

Definisi Haiwan Sokongan Emosi

Haiwan sokongan emosi memberi perawatan dan keselesaan kepada pemilik yang hidup dengan penyakit mental atau menghadapi beberapa bentuk tekanan emosi. Ia tidak dilatih untuk melakukan tugas, seperti membawa ubat pemiliknya, dan oleh itu tidak dianggap sebagai binatang pelayan. Walaupun tuan tanah berkewajiban untuk menampung haiwan sokongan emosi di unit penyewaan yang umumnya tidak mengizinkan haiwan peliharaan, penginapan ini tidak meluas ke ruang awam, seperti kedai runcit.

Penginapan Perniagaan untuk Pemilik Anjing

Oleh kerana banyak orang sangat melekat pada anjing mereka, sering kali masuk akal bagi pemilik perniagaan untuk membuat beberapa tempat tinggal untuk haiwan peliharaan pelanggan. Berikut adalah beberapa idea:

  • Peraturan tempatan dan undang-undang negara boleh mengizinkan anjing di kawasan tempat duduk di luar, seperti taman bir atau teres. Sekiranya kedai runcit anda mempunyai kawasan luar, anda boleh mempertimbangkan untuk menawarkan bahagian untuk pelanggan yang ditemani oleh haiwan kesayangan.

  • Pada bulan-bulan yang lebih panas, letakkan mangkuk air di luar pintu depan anda dan simpan dengan air segar dan sejuk. Orang yang berjalan anjing mereka akan menghargai dapat memberikan haiwan kesayangan mereka pit stop, dan isyarat ini dapat meningkatkan muhibah masyarakat terhadap perniagaan anda.
  • Isi balang kuki dengan makanan anjing dan letakkan di daftar anda. Galakkan pelanggan untuk mengambilnya untuk anjing mereka.
  • Tinjau secara berkala pelbagai jenis makanan, makanan dan bekalan haiwan kesayangan anda, memastikan bahawa pelanggan anda dapat menemui apa yang mereka perlukan di kedai anda.