Cara Memberitahu Jika Pemacu Keras Notebook Anda SATA atau PATA

Semasa mengganti cakera keras pada komputer notebook lama anda, anda perlu mengetahui sama ada pemacu itu adalah sambungan Serial ATA atau Parallel ATA. Sekiranya notebook hanya berumur beberapa tahun, ia semestinya memerlukan pemacu SATA, yang mula menggantikan standard PATA yang lebih perlahan pada tahun 2003. Tetapi jika anda mempunyai notebook yang lebih lama, atau anda ingin benar-benar yakin, satu pilihan adalah membuka komputer riba dan melihat sambungan secara fizikal. Anda juga boleh mengambil jalan yang lebih mudah dan mencari maklumat model cakera keras anda di Windows.

Pemeriksaan Fizikal

1

Matikan buku nota anda, kemudian lepaskan penutup casing atau lepaskan panel yang membenarkan akses ke cakera keras.

2

Tanggalkan kabel dari antara muka cakera keras. Kabel utama mungkin kabel pita atau wayar bulat. Selalunya, kabel pita menunjukkan bahawa anda menggunakan pemacu PATA, dan sebaliknya, tetapi ini tidak selalu berlaku.

3

Kira pin atau kenalan pada kabel. Pemacu PATA memerlukan 39 atau 40 lubang pada kabel data, dan empat pin pada sambungan kuasa. Pemacu SATA memerlukan dua penyambung jenis slot, dengan tujuh kenalan pada penyambung data dan 15 kenalan pada penyambung kuasa.

Pengurus Peranti Windows

1

Buka applet Windows Device Manager. Di Windows 8, tekan "Windows-X" pada papan kekunci dan pilih "Pengurus Peranti." Pada versi Windows sebelumnya, klik butang Mula, ketik "pengurus peranti" ke dalam bidang carian, dan kemudian pilih "Pengurus Peranti" dari hasilnya.

2

Klik anak panah di sebelah "Pemacu Cakera" untuk memaparkan senarai pemacu yang dipasang di buku nota anda. Pemacu keras anda disenaraikan mengikut nombor modelnya. Buat nota nombor ini.

3

Masukkan nombor model ke dalam mesin carian Internet. Imbas hasil untuk halaman dari pengeluar cakera keras seperti Western Digital, Seagate atau Toshiba. Sebilangan besar pengeluar mengekalkan spesifikasi untuk setiap model cakera keras mereka secara dalam talian. Anda mungkin juga menemui spesifikasi di laman web lain, walaupun maklumatnya mungkin tidak boleh dipercayai. Sebagai alternatif, cari nombor model menggunakan pangkalan data cakera keras dalam talian (pautan dalam Sumber).

4

Cari pilihan "Antaramuka" dalam spesifikasi. Pemacu SATA pada umumnya akan disebut sebagai "SATA," "S-ATA" atau "Serial ATA," sementara pemacu PATA mungkin disebut sebagai "PATA," Parallel ATA, "" ATA "atau, pada pemacu yang lebih lama, hanya sebagai "IDE" atau "EIDE."