Cara Mengelompokkan Dua Gambar di Word 2007

Seperti artis grafik yang menyusun gambar untuk membuat susun atur visual yang menawan, anda boleh menambahkan grafik yang kelihatan profesional pada dokumen perniagaan Microsoft Word 2007 anda. Ringkasan ramalan penjualan, misalnya, mungkin lebih mengagumkan jika mempunyai gambar beberapa produk anda. Setelah menambahkan gambar ke dokumen Word 2007, anda sering dapat menguruskannya dengan lebih berkesan dengan menggabungkannya ke dalam kumpulan yang boleh anda manipulasi sebagai satu unit.

1

Buka dokumen Word 2007 yang mempunyai banyak gambar.

2

Klik "Masukkan" dan kemudian klik "Bentuk." Klik "Kanvas Lukisan Baru" untuk menambahkan kanvas lukisan ke dokumen.

3

Klik kanan gambar yang ingin anda letakkan dalam kumpulan, pilih "Salin" dan kemudian klik kanan di dalam kanvas lukisan. Pilih "Tampal" untuk menampal gambar ke kanvas gambar. Ulangi proses ini untuk menampal gambar lain di dalam kanvas lukisan.

4

Seret gambar untuk menyusunnya seperti yang diperlukan di dalam kanvas lukisan. Sebagai contoh, jika anda ingin mengelompokkan gambar secara bersebelahan, seret gambar sehingga kelihatan seperti itu.

5

Tahan kekunci "Ctrl" dan klik setiap gambar untuk memilihnya. Klik tab "Format" di bawah Alat Menggambar dan kemudian klik butang "Kumpulan". Word memaparkan menu yang mengandungi butang lain. Klik butang menu "Kumpulan" untuk mengelompokkan gambar anda.

6

Klik salah satu gambar, tahan butang tetikus kiri anda dan seret gambar dari kanvas. Semasa anda menyeret, gambar lain dalam kumpulan mengikuti. Klik ruang kosong di dalam kanvas gambar dan tekan "Delete" untuk menghapusnya dari dokumen