Cara Mencatat Susut Nilai Bangunan dalam Perakaunan

Sekiranya anda mencatatkan perbelanjaan $ 1 juta pada bulan ini untuk membeli kilang atau bangunan pejabat, mungkin menyebabkan lejar anda berenang dengan dakwat merah. Susut nilai membolehkan anda menghabiskan harga pembelian dari masa ke masa untuk memberikan gambaran yang lebih realistik mengenai kewangan anda. Anda boleh menuntut susut nilai sebagai penghapusan cukai juga, tetapi peraturannya sedikit berbeza.

Petua

Setiap tahun anda menyusut nilai bangunan, anda mendebitkan jumlah tersebut ke Perbelanjaan Susutnilai. Anda juga mengira angka yang sama untuk Susut Nilai Terkumpul. Angka dalam akaun terakhir meningkat dari masa ke masa apabila susut nilai tahunan bertambah.

Susut Nilai Bangunan: Kemasukan Jurnal

Di bawah Prinsip Perakaunan yang Diterima Secara Umum (GAAP), perakaunan anda harus mengesan jumlah dibawa aset tetap, seperti bangunan, peralatan dan kenderaan. AccountingTools menjelaskan bahawa nilai dibawa sama dengan kos pembelian, tolak susutnilai terkumpul dan kerugian akibat kemerosotan nilai. Anda mengira nilai dibawa bangunan berdasarkan susut nilai, tanpa mengira nilai pasaran semasa. Anda juga mengesan susut nilai terkumpul, yang bertambah dari masa ke masa.

Sebagai contoh jurnal susut nilai terkumpul, anggaplah syarikat landskap anda membelanjakan $ 250,000 untuk bangunan simpanan peralatan anda. Anda mengira susut nilai berdasarkan jangka hayat bangunan dan nilai simpanannya pada akhir hayat tersebut. Menurut Salt Lake Community College, anda telah membuat susut nilai bangunan baru lebih dari 40 tahun. Sekiranya anda menjangkakan ia tidak mempunyai nilai penyelamatan, anda akan menyusut jumlah yang sama setiap tahun sehingga nilainya adalah sifar, yang bermaksud susut nilai $ 6,250 setiap tahun.

Pada tahun pertama, susut nilai pada catatan jurnal bangunan adalah kredit $ 6,250 kepada Susut Nilai Terkumpul dan debit ukuran yang sama dengan Perbelanjaan Susut Nilai. Susut Nilai Terkumpul di bangunan adalah akaun aset kontra: Anda memasukkannya di sebelah akaun aset untuk menggambarkan nilai sebenar di bawah GAAP.

Pada akhir tahun, anda mengeluarkan akaun Perbelanjaan Susut Nilai. Tahun depan, anda mencatatkan Perbelanjaan Susut Nilai $ 6,250 dan meningkatkan Susut Nilai Terkumpul kepada $ 12,500 . Susut Nilai Terkumpul terus meningkat sehingga anda menghapuskan nilai bangunan atau membuangnya. Apabila anda menyingkirkan bangunan, anda memberi kredit kepada Akaun Bangunan dan mendebatkan Susut Nilai Terkumpul, menghapuskan bangunan dari buku besar anda.

Perincian Susut Nilai

Menjejak susut nilai terkumpul pada bangunan boleh menjadi lebih rumit dalam praktiknya. Anda tidak boleh menurunkan nilai tanah, jadi anda harus mengasingkan harga bangunan dari harga harta tanah di mana ia berdiri.

Sekiranya anda membeli dan bukannya membina, jangka hayat strukturnya mungkin dari satu hingga 30 tahun, bergantung pada usia dan keadaannya. Apabila anda membuat penambahbaikan atau peningkatan pada bangunan - menambah dok memuatkan, meluaskan kawasan penjualan, memasang sistem HVAC baru - anda juga akan menurunkannya. Hayat berguna mereka boleh berkisar antara 10 hingga 40 tahun. Sekiranya peningkatan itu memperpanjang jangka hayat bangunan - dengan mengganti bumbung, misalnya - anda harus mengira semula susut nilai berdasarkan jangka hayat baru.

Anda boleh mempermudah perakaunan anda dengan menganggap harga pembelian aset di bawah had tertentu sebagai perbelanjaan tetap, nasihat AccountingTools. Sebagai contoh, Salt Lake Community College membatalkan pembelian bangunan sebagai perbelanjaan melainkan harganya sekurang-kurangnya $ 250,000 . Ini mempermudah perakaunan - anda tidak perlu mencatat susutnilai terkumpul di sebuah bangunan - tetapi ia membuat keuntungan untuk tempoh pembelian jauh lebih rendah di atas kertas.

Perincian susutnilai yang ditolak cukai berbeza dengan peraturan GAAP. Pakar di BKD melaporkan satu perbezaan besar ialah IRS mempunyai peraturan yang membolehkan anda menuntut lebih banyak susut nilai dalam beberapa tahun pertama setelah pembelian. Susut nilai yang dipercepat membolehkan anda mengurangkan lebih banyak kos, walaupun anda akan mempunyai penghapusan susut nilai yang lebih kecil kemudian.