Struktur Perniagaan Syarikat Terdesentralisasi

Struktur perniagaan syarikat yang terdesentralisasi adalah struktur di mana eksekutif syarikat meletakkan pihak berkuasa membuat keputusan penting di tangan barisan hadapan dan pengurus tempatan berbanding dengan menyimpan semua keputusan penting di peringkat teratas. Struktur perniagaan yang terdesentralisasi mempunyai kebaikan dan keburukan berbanding operasi yang lebih berpusat dan setiap syarikat mesti memutuskan pendekatan mana yang paling sesuai.

Berpusat vs Berpusat

Dalam struktur syarikat terpusat, syarikat biasanya mempunyai ibu pejabat di mana pengurus utama bekerja dan membuat sebahagian besar keputusan syarikat yang penting. Keputusan ini kemudian diserahkan kepada pengurus tempatan daripada melaksanakannya seperti yang diarahkan. Struktur yang terdesentralisasi masih memiliki pengawasan dari pihak atasan, tetapi barisan depan atau pengurus tempatan memiliki lebih banyak kebebasan dan wewenang untuk membuat keputusan yang memenuhi tujuan pasar lokal, pelanggan dan pihak berkepentingan lainnya.

Faedah Terdesentralisasi

Manfaat utama dari struktur yang terdesentralisasi adalah pemimpin tempatan mempunyai lebih banyak kemampuan untuk beradaptasi dengan cepat dengan perubahan di pasaran tempatan. Sekiranya pelanggan menginginkan sesuatu, dan mereka harus menunggu pemimpin kawasan berkomunikasi dengan pemimpin terpusat, kelewatan dapat terjadi, yang dapat mengasingkan pelanggan teratas. Desentralisasi dapat meningkatkan semangat seluruh syarikat kerana pengurus dan pemimpin di semua peringkat percaya bahawa mereka mempunyai penglibatan yang kuat dalam kejayaan atau kegagalan syarikat.

Cabaran Terdesentralisasi

Ketua Pegawai Eksekutif Johnson & Johnson William Weldon menunjukkan bahawa kelemahan utama syarikatnya beroperasi dengan pendekatan yang sangat terdesentralisasi adalah dia dan pengurus atasan lain harus melepaskan kawalan dan memberikan kepercayaan yang signifikan di tangan pemimpin lain. Kelemahan lain yang berkaitan dengan desentralisasi adalah bahawa pengambilan keputusan lebih tersebar. Ini bermakna lebih banyak orang terlibat dan keputusan tidak tertumpu kepada pemimpin terkuat anda. Kemungkinan ketidakkonsistenan di seluruh jenama menimbulkan cabaran lain.

Wawasan lain

Weldon juga menyatakan bahawa struktur desentralisasi syarikatnya sangat mempengaruhi kemampuannya untuk menjalankan perniagaan di peringkat global. Mereka bergantung pada pekerja tempatan di pasaran asing untuk membuat keputusan strategik dan perniagaan yang kritis. Laman web 12Manage mencatat tiga jenis desentralisasi asas - dekonsentrasi, perwakilan dan penyimpangan. Dekonsentrasi dicatat sebagai bentuk desentralisasi yang paling lemah kerana pengambilan keputusan masih ada dengan pengurus wilayah atau pengurus atasan yang lebih tinggi. Delegasi lebih luas kerana wewenang diturunkan ke tingkat barisan depan. Penyimpangan paling melampau kerana peringkat tempatan atau kedai barisan hadapan membuat keputusan paling kritikal dengan autonomi.