Langkah-langkah dalam Kitaran Hidup Pembangunan Sistem

Fikirkan untuk menjalankan perniagaan anda tanpa komputer, dan anda akan menyedari betapa pentingnya perniagaan ini untuk anda. Sama ada anda menggunakan pangkalan data untuk mengesan penjualan, sistem inventori yang memantau tahap stok, atau GPS yang menunjukkan semua pemacu anda pada peta video, sistem komputer membantu memastikan perniagaan anda bersenandung dengan cekap. Kaedah yang terbukti disebut System Development Life Cycle (SDLC) memastikan anda dapat membina sistem maklumat dengan berkesan dan menggunakannya dengan baik.

Apa itu SDLC?

Profesional komputer membuat Kitaran Hidup Pengembangan Sistem sebagai rangkaian langkah yang dirancang untuk mengurus pembangunan sistem. SDLC memastikan perkembangannya berjalan lancar dengan memecah proses menjadi beberapa bahagian yang dapat dikendalikan, dilakukan satu demi satu.

Perancangan Sistem Perniagaan

Langkah pertama dalam SDLC menentukan skop projek. Contohnya, wakil penjualan anda mungkin terjebak dengan banyak aplikasi di Android dan iPhone untuk mengesan petunjuk penjualan. Anda, pemiliknya, menginginkan mereka menggunakan sistem gabungan yang berfungsi lebih baik dengan perisian dalaman syarikat anda. Ini mungkin bermaksud menukar kepada satu jenis perkakasan dan memilih perisian penjejakan penjualan yang dikendalikan oleh pejabat rumah.

Perancangan sistem adalah proses menentukan bagaimana sistem maklumat baru anda dan kemudian mengenal pasti sumber yang diperlukan untuk mengembangkannya.

Analisis dan Keperluan Berfungsi

Pada langkah kedua, anda menentukan keperluan fungsional sistem maklumat - maksudnya, bagaimana sistem ini benar-benar berfungsi setiap hari. Sangat mudah untuk melangkau pertimbangan praktikal semasa anda merancang sistem di atas kertas. Pada fasa ini, anda harus bekerjasama dengan pengguna akhir untuk memastikan sistem ini berfungsi untuk mereka.

Reka Bentuk Sistem untuk Fungsi

Langkah ketiga dalam SDLC disediakan untuk menyenaraikan ciri-ciri yang menyokong fungsi sistem yang betul. Sebagai contoh, sistem kawalan inventori mungkin perlu mengendalikan sekurang-kurangnya 15 pengguna atau ia harus berinteraksi dengan pangkalan data Kastam AS sebagai pemeriksaan pematuhan import.

Fasa Pembangunan dan Pembinaan

Pembangunan adalah langkah keempat dalam SDLC. Di sinilah anda mula membina sistem maklumat anda. Perkakasan dibeli dan dipasang, dan perisian dikod dan kemudian dimuat pada platform ujian.

Integrasi dan Ujian

Kakitangan jaminan kualiti anda akan melakukan langkah kelima: integrasi dan ujian. Mereka memastikan bahawa sistem maklumat baru anda dapat berfungsi dengan lancar dengan sistem anda yang ada, dan bahawa sistem baru berfungsi seperti yang diharapkan.

Pelaksanaan Sistem dan Antaramuka

Langkah keenam melancarkan sistem maklumat ke seluruh perniagaan anda. Sekiranya anda mempunyai sistem maklumat pada platform pengujian, ini adalah tahap di mana anda memindahkannya dari platform yang terkandung untuk berinteraksi dengan sistem anda yang lain.

Operasi dan Penyelenggaraan

Akhirnya, langkah ketujuh dalam SDLC memerlukan operasi, pengujian dan penyelenggaraan sistem setiap hari. Berdasarkan hasil ujian, anda mungkin membuat perubahan pada tahap ini, seperti menambahkan fitur atau memperbaiki 'bug' - kesalahan dalam sistem.

Langkah-Langkah Lain

SLDC tidak diturunkan pada tablet batu; bilangan langkah dan butiran mungkin sedikit berbeza bergantung pada falsafah reka bentuk dan keperluan unik organisasi anda. Sebagai contoh, anda boleh memasukkan latihan ke dalam langkah keenam dan ketujuh. Juga, akhir satu kitaran penuh mungkin menyebabkan permulaan yang baru, di mana sistem yang ada diperiksa kembali dan diperbaiki.