Kelemahan Perisian Hak Milik

Semasa memilih perisian untuk perniagaan anda, anda mungkin mempunyai pilihan untuk memilih dari penyelesaian sumber terbuka atau perisian proprietari. Secara tradisinya, perisian proprietari telah menjadi pilihan popular kerana pangsa pasar besar pemaju seperti Microsoft atau Apple, tetapi penyelesaian sumber terbuka telah mendapat sambutan di pasaran. Menurut Kajian Masa Depan Sumber Terbuka 2012, 62 peratus responden melaporkan bahawa sekurang-kurangnya separuh perisian dalam organisasi mereka adalah sumber terbuka. Penyelesaian hak milik juga mempunyai sejumlah kelemahan yang harus anda pertimbangkan sebelum memilih untuk membeli lesen seterusnya.

Kos

Salah satu kelemahan terbesar perisian proprietari adalah bayaran pelesenan. Oleh kerana pemaju menjual produk mereka untuk mencari nafkah, mereka mengenakan bayaran untuk mendapatkan akses ke produk mereka, dan dalam beberapa kes, bayaran lesen ini boleh menjadi besar. Perisian sumber terbuka, sebaliknya, umumnya lebih murah daripada pilihan proprietari, dan dalam beberapa kes mungkin tersedia untuk digunakan tanpa sebarang kos. Walau bagaimanapun, kos latihan dan sokongan sebahagiannya dapat mengimbangi kelebihan ini, jadi pertimbangkan kemungkinan penggunaan pilihan sumber terbuka semasa merancang anggaran anda.

Sokongan Pembangun

Dengan perisian proprietari, anda bergantung pada pembangun program untuk semua kemas kini, sokongan dan perbaikan. Kemas kini mungkin akan lambat, bergantung pada ukuran pasukan pengembangan, dan mungkin memerlukan sedikit masa untuk mengatasi masalah keselamatan atau masalah lain. Sebagai tambahan, jika pemaju utama keluar dari perniagaan, anda mungkin tidak mempunyai kemas kini atau sokongan lebih lanjut kecuali syarikat lain membeli projek tersebut. Perisian sumber terbuka, sebaliknya, mungkin mempunyai sebilangan pasukan yang bekerja pada kod tersebut sekaligus, dan sesiapa sahaja dapat mengambil projek yang dihentikan dan mengembangkannya kerana kod sumbernya terbuka.

Isu keselamatan

Perisian sumber terbuka biasanya ditambal untuk menangani ancaman keselamatan lebih cepat daripada program proprietari, hanya kerana ketersediaan kod sumber kepada umum. Dengan banyak mata mencari celah, potensi ancaman menjadi jelas dengan cepat. Sistem perisian milik bergantung pada pasukan pengembangan yang mengenal pasti masalah, atau lebih buruk lagi, celah keselamatan yang ditemui di alam liar. Beberapa pemaju proprietari terkenal bergantung pada "keamanan melalui ketidakjelasan", berusaha untuk menghilangkan maklumat mengenai kelemahan keselamatan agar orang luar tidak menggunakannya.

Penyesuaian

Perisian sumber terbuka umumnya menawarkan lebih banyak pilihan penyesuaian daripada sistem proprietari. Dalam banyak kes, apa yang anda lihat adalah apa yang anda dapat dengan pakej perisian proprietari; anda hanya melesenkannya sebagaimana adanya. Dengan program sumber terbuka, anda mungkin dapat menemukan banyak versi perisian yang sama yang disesuaikan - dan jika anda tidak dapat menemukan versi yang disesuaikan dengan keperluan anda, anda mungkin dapat membuatnya menggunakan kod sumber program.