Apa yang Saya Perlu Memulakan Kedai Haiwan Peliharaan?

Pemilik haiwan kesayangan membelanjakan $ 45.500.000 untuk haiwan kesayangan mereka pada tahun 2009, dengan sebahagian besar perbelanjaan membelanjakan makanan, rawatan doktor haiwan dan bekalan perubatan - mengikut urutan itu. Pencinta haiwan mungkin merasakan bahawa ini bukan masa yang lebih baik untuk bergabung dengan 7,000+ kedai haiwan peliharaan milik negara, walaupun kedai haiwan peliharaan runcit memerlukan kos permulaan yang lebih tinggi daripada perniagaan haiwan peliharaan lain.

Jenis Kedai Haiwan Peliharaan

Pada asasnya, empat jenis kedai haiwan peliharaan yang perlu dipertimbangkan adalah francais, dimiliki secara bebas, runcit dan dalam talian. Manfaat francais adalah anda akan diberi latihan, manual dan sokongan berterusan dalam setiap aspek menjalankan perniagaan anda. Anda memerlukan $ 25,000 untuk memulakan francais Pet Supplies Plus, tetapi anda akan menerima latihan komprehensif selama empat minggu. Walau bagaimanapun, banyak pengusaha lebih memilih untuk pergi sendiri dan memulakan kedai haiwan kesayangan mereka sendiri, di mana mereka akan mempunyai kawalan penuh terhadap pengiklanan, dasar syarikat dan pemilihan produk. Anda kemudian boleh memilih sama ada anda ingin membawa produk yang berpatutan atau pakar dalam pasaran khusus seperti produk haiwan peliharaan kelas atas atau semula jadi. Sekiranya anda tidak ingin membelanjakan lebih daripada $ 100,000 untuk memulakan, pertimbangkan untuk menjadi peruncit bekalan haiwan kesayangan dalam talian. Contohnya, pada tahun 2010,Bekalan haiwan peliharaan Dawg terbaik menawarkan peluang permulaan perniagaan dalam talian antara $ 20 hingga $ 1,499.

Perbelanjaan Permulaan

Kos awal untuk permulaan kedai haiwan peliharaan sangat berbeza. Penjual semula produk biasanya memerlukan $ 15,000 hingga $ 30,000 untuk memulakan, walaupun penjual dari rumah dapat melepaskan dengan lebih sedikit. Pengilang produk haiwan kesayangan mungkin memerlukan hanya $ 30,000 atau sebanyak $ 500,000 untuk memulakan.

Ciri-ciri Rancangan Perniagaan Anda

Seperti perniagaan baru, anda memerlukan rancangan perniagaan yang digariskan dengan jelas jika anda ingin mendapatkan sebarang jenis dana untuk kedai haiwan peliharaan anda. Rancangan anda akan memerlukan ringkasan eksekutif, analisis pasaran, penerangan syarikat, maklumat organisasi dan pengurusan, maklumat pengurusan pemasaran dan penjualan, perihalan perkhidmatan atau barisan produk, permintaan dana, kewangan dan lampiran. Masa yang dilaburkan di sini sangat sesuai untuk anda, walaupun akan memakan masa yang lama. Anda mungkin perlu membeli perisian penulisan rancangan perniagaan atau templat untuk memastikan anda mendapatnya dengan betul. Setelah selesai, anda perlu membawa rancangan ini kepada bakal pelabur - bank, kesatuan kredit, SBA dan individu kaya yang disebut "pelabur malaikat."

Pertimbangan Tambahan

Sebelum anda memulakan kedai haiwan kesayangan, siapkan pejabat anda dengan meja, kerusi, komputer dan produk kertas - sama ada di rumah atau di pusat runcit. Dalam beberapa kes, ini melibatkan pencarian lokasi untuk kawasan lalu lintas tinggi untuk membuka perniagaan anda. Anda perlu melakukan banyak penyelidikan produk untuk melihat apa yang orang beli. Walaupun perniagaan anda berjalan, anda mungkin akan menghabiskan beberapa jam sehari untuk meneliti produk haiwan kesayangan terkini. Anda kemudian perlu menjalin hubungan dengan pengeluar, pemasar, penganjur pameran dagang, persatuan haiwan kesayangan dan kakitangan media. Ini akan menjadi rangkaian sokongan anda untuk melancarkan perniagaan anda. Anda perlu mengambil pekerja, memproses gaji dan memfailkan cukai untuk pekerja anda. Untuk membantu, anda memerlukan bantuan peguam dan akauntan. Operasi yang lebih besar memerlukan penyimpanan gudang.Anda juga perlu membuat laman web untuk mempromosikan perniagaan dan perkhidmatan anda juga.

Memperoleh Potensi

Bob Vetere dari Persatuan Pengilang Produk Haiwan Peliharaan Amerika memberitahu majalah "Usahawan" bahawa setiap pekerja bertanggungjawab untuk $ 2,600 seminggu atau $ 135,200 setahun dalam penjualan untuk perniagaan produk haiwan peliharaan runcit. Walau bagaimanapun, 19 peratus menuju ke gaji dan faedah, sementara tambahan 44.5 persen digunakan untuk membeli lebih banyak inventori. Cara terbaik untuk mendapat keuntungan dari perniagaan kedai haiwan peliharaan adalah dengan memulakan perniagaan kecil, dengan ruang pejabat yang kecil dan seramai mungkin pekerja. Anda boleh merancang pengembangan kemudian.