Memulakan & Mengendalikan Perniagaan T-Shirt Heat Press

Adakah anda melihat t-shirt dan berfikir, "Saya dapat merancang sesuatu yang lebih baik daripada itu!" Merancang dan mencetak t-shirt adalah perniagaan besar sekarang, jadi jika anda mempertimbangkan untuk menceburkan diri dalam perniagaan tekan panas, ini adalah masa yang tepat untuk memulakan. Anda perlu meneliti dan membuat beberapa keputusan sebelum anda memulakan, tetapi memulakan perniagaan seperti ini boleh menguntungkan.

Beberapa Keputusan Awal

Langkah awal untuk merancang perniagaan anda adalah dengan mengembangkan rancangan perniagaan formal. Mulakan dengan menjawab beberapa soalan logistik asas:

  • Adakah anda akan menjual produk anda secara dalam talian?
  • Adakah akan menyediakan kedai untuk jualan masuk?
  • Adakah anda mempunyai ruang untuk beroperasi sebagai perniagaan di rumah atau adakah anda dapat ruang kerja tambahan?

Sekiranya anda hanya menjual baju anda melalui internet, anda tidak perlu risau tentang tempat sewa, tetapi anda perlu mempunyai simpanan yang mencukupi untuk baju anda, serta ruang untuk merancang, mengeluarkan dan menghantar produk anda. Anda juga perlu merancang laman web dan menyediakan keranjang belanja untuk pelanggan dalam talian. Pastikan untuk menjelaskan cukai jualan yang berlaku di pelbagai negeri.

Sekiranya anda memilih untuk mengoperasikan etalase, anda perlu memilih lokasi yang menerima lalu lintas kaki yang mencukupi untuk menarik bakal pelanggan. Selain itu, anda perlu merancang kewangan untuk mendirikan kedai anda dan menggaji jurujual di bahagian depan kedai, supaya anda dapat memberi tumpuan kepada pengeluaran. Ini mungkin memerlukan pinjaman perniagaan kecil untuk memulakan perniagaan anda.

Undang-undang dan Insurans

Seperti mana-mana perniagaan, anda mesti memastikan bahawa anda dilindungi sekiranya anda dituntut atas sebab apa pun. Anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk membentuk sebuah LLC, sebuah syarikat liabiliti terhad, untuk melindungi aset peribadi anda. Insurans perniagaan juga dapat melindungi anda dari liabiliti yang mungkin berlaku.

Ini juga merupakan masa yang tepat untuk memilih nama untuk perniagaan anda dan mendaftarkannya. Pastikan tidak ada konflik mengenai nama perniagaan dengan perniagaan lain di negeri anda. Pastikan juga bahawa anda memperoleh domain web yang unik untuk laman web syarikat anda.

Pilih Kaedah Pengeluaran Anda

Perkara lain yang perlu anda tentukan ialah bagaimana anda menghasilkan baju. Terdapat tiga cara biasa untuk melakukan ini: pemindahan besi, penyebaran dan pencetakan vinil. Ramai orang mula memilih kaedah pemindahan besi kerana memerlukan kos permulaan yang paling rendah. Sublimasi memerlukan pencetak khas dan dakwat khas, dan pencetakan vinil memerlukan peralatan dan bahan khusus. Terlepas dari kaedah pencetakan yang anda gunakan, anda memerlukan mesin penekan panas.

Apakah Tekanan Panas?

Mesin tekan panas adalah bahagian mesin yang menggunakan haba tinggi untuk memindahkan reka bentuk dari kertas dan melekatkannya pada baju. Mesin penekan panas terdapat dalam beberapa saiz dan anda dapat menyesuaikannya dengan keperluan khusus anda. Dari segi harga, penekan panas antara beberapa ratus hingga beberapa ribu dolar, bergantung pada ukuran dan kemudahannya. Semasa memulakan, dapatkan penekan panas terbaik yang anda mampu, dengan anggaran anda. Setelah perniagaan anda mulai menguntungkan, anda boleh menaik taraf peralatan anda, jika anda mahu.

Peralatan yang Diperlukan Lain

Bersama dengan penekan panas, anda memerlukan komputer untuk merancang, pelbagai alat seperti gunting, pemotong, pita panas untuk memastikan pemindahan tetap berlaku semasa proses penekanan, pencetak, dakwat dan kertas pemindahan. Sekiranya anda menjalankan e-perniagaan, anda juga memerlukan bekalan penghantaran.

Dalaman atau Sumber Luar?

Katakan anda mempunyai pekerjaan percetakan yang besar dengan pergantian yang agak ketat, tetapi sayangnya, anda salah menilai jumlah masa dan jumlah bekalan yang diperlukan oleh pekerjaan itu. Anda melihat dua pilihan: Anda boleh bekerja sepanjang hari dan malam selama beberapa hari untuk menyelesaikan pekerjaan tepat pada waktunya atau anda boleh membuat reka bentuk berfungsi sendiri tetapi menggunakan reka bentuk percetakan. Kemudian, semasa penghantaran dihantar, semua yang perlu anda lakukan adalah memindahkan reka bentuk ke baju.

Anda boleh mempertimbangkan pilihan yang sama apabila tiba masanya untuk menekan reka bentuk baju. Sekiranya anda tidak fikir anda dapat melengkapkan semua baju tepat pada waktunya, anda juga boleh menggunakan alat menekannya. Sudah tentu, ini akan mempengaruhi harga anda sehingga anda mungkin ingin mempertimbangkan dengan teliti ukuran pesanan masa depan yang anda ingin terima.

Penyumberan luar proses ini tidak jarang berlaku - sebilangan pemilik perniagaan mahu menghabiskan masa mereka merancang gambar dan kemudian menyerahkan karya akhbar yang sebenarnya kepada syarikat lain. Sebab lain adalah kos permulaan yang lebih rendah kerana hanya diperlukan komputer dan perisian reka bentuk. Penyumberan luar ini proses pengeluaran mungkin memakan masa anda, tetapi apa yang anda simpan dalam bekalan mungkin bernilai perbelanjaan tambahan.

Menjual Produk Anda

Sekiranya anda merancang untuk membuka kedai, anda perlu mengiklankan pembukaan kedai anda melalui saluran media sosial. Mulakan halaman Facebook untuk perniagaan anda dan pertimbangkan juga Twitter dan Instagram. Setelah laman web anda disiarkan secara langsung, anda perlu mengawasinya dengan kerap untuk memenuhi pesanan dan mengemas kini maklumat produk terkini. Pasarkan perkhidmatan anda di kalangan orang dan organisasi yang mungkin memerlukan t-shirt. Sebagai contoh, jurulatih, ahli kelab, gereja, bahkan keluarga atau sekolah yang merancang perjumpaan, mungkin berminat dengan perkhidmatan anda.