Definisi Nisbah Penutupan Jualan

Penganalisis menggunakan pelbagai metrik untuk mengukur keberkesanan aktiviti penjualan. Syarikat menggunakan data yang dihasilkan metrik ini untuk menilai keuntungan, bahagian pasaran dan faktor lain yang menentukan kejayaan syarikat. Nisbah penutupan jualan adalah satu metrik. Walaupun digunakan terutamanya untuk mengukur prestasi jangka pendek perwakilan penjualan individu, ia juga relevan pada skala yang lebih besar.

Nisbah Penutup Ditentukan

Nisbah penutup anda ialah jumlah tawaran yang anda tutup berbanding dengan jumlah persembahan yang anda buat. Katakan, sebagai contoh, anda membuat 10 persembahan bulan lalu dan menutup dua penjualan sebagai hasilnya. Anda menutup 2/10, atau 20 peratus, dari potensi penjualan anda. Nisbah penutup anda adalah 20 peratus.

Nisbah Penutup dalam Perspektif

Secara keseluruhan, nisbah penutup memberikan sedikit maklumat mengenai keberkesanan wakil. Walau bagaimanapun, mengira nisbah rata-rata dalam organisasi anda dan di wilayah anda menunjukkan bagaimana perwakilan tertentu meningkat. Juga, pertimbangkan faktor-faktor yang berada di luar kawalan perwakilan, seperti perubahan pasaran, trend industri, persaingan yang meningkat dan keadaan lain yang boleh mempengaruhi penjualan.

Analisis Jualan Hilang

Gunakan nisbah penutupan anda untuk menentukan penjualan yang hilang, yang merupakan ukuran yang lebih tepat untuk menilai prestasi penjualan dan mengenal pasti peluang untuk penambahbaikan, menurut Paul DiModica, penulis tamu dalam penjualan dan pemasaran pakar Denniss Sommer, "Penjualan, Pemasaran dan Pertumbuhan Perniagaan Terbaik Amalan. " DiModica menyatakan bahawa penjualan yang hilang mewakili kesan jangka panjang pada asasnya kerana pelanggan yang hilang bermaksud bukan hanya satu penjualan yang hilang tetapi juga perniagaan dan rujukan berulang. Dia mengesyorkan menentukan potensi penjualan tahunan untuk wilayah tertentu dan membaginya dengan kuota penjualan anda. Sekiranya wilayah itu berpotensi untuk penjualan $ 1 juta, misalnya, dan sebut harga anda adalah $ 100,000, maka "keberkesanan pasaran" anda adalah 10 peratus, dengan andaian anda memenuhi kuota anda.Tambahkan bahawa nisbah penutupan hipotesis 50 peratus untuk mencapai keberkesanan wilayah 60 peratus, yang bermaksud 40 peratus pasaran - penjualan yang hilang - masih ada.

Petua untuk Meningkatkan Nisbah Penutupan

Jurujual hanya hebat seperti petunjuknya. Langkah pertama untuk meningkatkan nisbah penutupan adalah dengan mensasarkan usaha pemasaran untuk menghasilkan petunjuk yang lebih berkualiti. Di samping itu, optimalkan proses penangkapan petunjuk dan pengurusan kenalan untuk memastikan anda mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat mengenai bakal pelanggan dan melibatkan mereka sepenuhnya dalam proses susulan.