Kelebihan Kerja Berkumpulan & Berpasukan

Bekerja dalam pasukan adalah bahagian umum dalam persekitaran perniagaan dan mungkin merupakan pendekatan yang anda ambil sebagai pemilik perniagaan untuk mencapai tugas tertentu, memenuhi tanggungjawab atau menyelesaikan projek khas. Walaupun boleh menjadi sukar bagi pelbagai jenis keperibadian untuk bekerjasama untuk mencapai tujuan bersama, terdapat faedah untuk syarikat dan pekerja anda.

Idea Berkongsi bermaksud Idea yang Lebih Baik

Salah satu faedah utama kerja kumpulan atau persekitaran pasukan adalah keupayaan untuk berkongsi idea dengan kumpulan. Sebagai contoh, katakan ada beberapa kemungkinan pendekatan untuk projek, dan salah seorang pekerja anda tidak pasti yang mana kaedah yang paling berkesan untuk meneruskannya. Ahli pasukan boleh mempertimbangkan idea mereka serta kelebihan dan kekurangan setiap pendekatan. Jenis kolaborasi ini menguntungkan projek dan memberi ahli pasukan jalan keluar untuk meneroka idea untuk mencari yang terbaik.

Keseluruhannya Lebih Besar Daripada Jumlah Bahagiannya

Kelebihan utama lain dari kerja kumpulan di pejabat adalah dapat meningkatkan kecekapan. Apabila kumpulan menyerang projek atau tugas, mereka cenderung untuk menyelesaikan lebih banyak pekerjaan daripada jika seseorang memikul tugas itu tanpa sokongan. Pendekatan berkumpulan juga dapat menjimatkan kos untuk perniagaan anda kerana dapat meningkatkan produktiviti tanpa memerlukan anda menggaji lebih banyak pekerja. Kerja berkumpulan juga membantu perniagaan anda memenuhi matlamat individu dan pasukan dengan lebih cepat kerana lebih banyak orang komited untuk setiap projek.

Akauntabiliti untuk Kawasan Lemah

Bekerja sebagai satu pasukan bukan sahaja dapat memperlihatkan pelbagai kekuatan orang, tetapi juga dapat membantu mengatasi kelemahan. Anda dan pengurus anda dapat memberikan tugas yang sesuai dengan kekuatan setiap pekerja. Ini bermaksud bahawa setiap pekerja dipadankan dengan pekerjaan berdasarkan kemahiran dan bakat, membantu mewujudkan tenaga kerja yang lebih kuat dan mahir.

Perhubungan Pejabat yang bertambah baik

Apabila orang bekerjasama sebagai satu pasukan, mereka bukan sahaja menjadi lebih banyak dilaburkan dalam projek itu, mereka juga menjadi lebih banyak pelaburan satu sama lain. Ahli pasukan saling menyokong dan menyesuaikan diri dengan gaya kerja masing-masing. Hubungan pasukan boleh mengakibatkan pendekatan kerja berpasukan bahkan di luar struktur pasukan rasmi, yang mengakibatkan pekerja saling memberi tugas dan berkongsi idea atau sumbang saran untuk mendorong satu sama lain untuk mencapai tujuan peribadi dan profesional.

Konsep pasukan juga membantu membina semangat dan motivasi. Apabila hubungan interpersonal berkembang, pekerja cenderung merasa lebih setia kepada syarikat anda dan lebih bersedia untuk menggunakan nilai dan visi korporat yang mendasari perniagaan anda.