Objektif Komunikasi Pemasaran

Komunikasi pemasaran adalah bagaimana anda terus berhubungan dan menyampaikan maklumat penting mengenai syarikat anda kepada pelanggan anda. Kenderaan komunikasi boleh merangkumi buletin, laman web, surat-menyurat e-mel dan bahan bertulis lain. Isi dan reka bentuk komunikasi ini mesti memenuhi objektif mendidik, mendorong tindakan atau membina kesedaran jenama.

Komunikasi Pemasaran Jualan

Berkomunikasi dengan pelanggan membuat mereka mengetahui tentang kejadian baru dalam perniagaan anda dan memenuhi objektif untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan anda. Ini termasuk pelancaran produk baru, penjualan, pengembangan atau pengenalan penawaran baru. Objektif bentuk komunikasi pemasaran ini adalah untuk mendorong pelanggan untuk bertindak atau memastikan mereka terlibat dengan perniagaan anda. Salah satu contoh komunikasi pemasaran penjualan adalah ledakan e-mel yang memberi maklumat kepada pengguna mengenai penjualan yang akan datang dan terhad dan memberikan pautan ke katalog produk dalam talian syarikat di mana mereka dapat segera memanfaatkan peluang simpanan.

Memberi Maklumat dan Pendidikan

Banyak bentuk komunikasi pemasaran yang berkesan memberikan maklumat kepada pelanggan atau bakal pelanggan mengenai produk, perkhidmatan, perniagaan atau industri anda. Sebagai contoh, seorang akauntan yang menerbitkan dan menyebarkan buletin mengenai petua cukai menjadikan dirinya sebagai pakar dalam industri dengan cara mendidik masyarakat mengenai amalan asas perakaunan. Objektif bentuk komunikasi pemasaran ini adalah untuk mengetahui pengetahuan perniagaan dan kepakarannya, sambil mendorong orang untuk menggunakan perkhidmatan yang lebih mendalam.

Pengekalan Pelanggan Sedia Ada

Objektif komunikasi pemasaran yang berkesan adalah untuk mengekalkan pelanggan anda yang ada dan meningkatkan pelaburan mereka dalam perniagaan anda. mewujudkan program penghargaan pelanggan yang disajikan melalui media pemasaran seperti surat terus membantu mencapainya. Memberi tahu pelanggan anda bahawa anda menghargai perniagaan mereka dan memberi mereka peluang untuk menjimatkan wang, dan pada masa yang sama meningkatkannya kepada produk baru, lebih atau lebih baik, menghasilkan peningkatan pendapatan untuk perniagaan kecil anda.

Rujukan dari Pelanggan Sedia Ada

Membawa perniagaan baru dengan cara pelanggan sedia ada adalah objektif amalan komunikasi pemasaran. Berkomunikasi dengan pelanggan yang ada melalui media sosial, e-mel dan laman web anda dan mendorong mereka untuk merujuk anda kepada orang lain mewujudkan pasukan penjualan bebas yang bekerja bagi pihak anda. Memberi ganjaran kepada pelanggan untuk rujukan mereka semakin mengeratkan hubungan anda dengan mereka pada masa yang sama.

Membangunkan Kesedaran Jenama

Setiap mesej komunikasi yang anda kongsi harus mengukuhkan imej jenama anda di minda pengguna. Ini dapat dicapai melalui pesanan yang konsisten dan skema warna, logo dan reka bentuk grafik yang biasa digunakan pada semua bahan pemasaran. Pengguna akan mengaitkan mesej dan gambar anda dengan produk anda, mewujudkan identiti jenama yang kuat.