Cara Mencetak SMS

Anda mungkin ingin mencetak komunikasi SMS anda untuk menyimpan salinan cetak untuk rekod anda, terutamanya jika mesej teks berkaitan dengan perniagaan anda. Mencetak teks anda juga dapat menjimatkan ruang di telefon anda, kerana anda dapat menghapusnya setelah mencetaknya. Terdapat beberapa pendekatan untuk mencetak mesej teks dari telefon bimbit, dan sementara langkah-langkah tertentu mungkin berbeza bergantung pada telefon dan penyedia, proses umum serupa.

Hantar ke E-mel

1

Buka mesej SMS yang ingin anda cetak dan pilih "Teruskan" dari pilihan.

2

Ketik alamat e-mel anda di bidang "Ke" dan tekan "Kirim."

3

Log masuk ke akaun e-mel anda dari komputer yang disambungkan ke pencetak. Buka e-mel yang dihantar dari telefon anda, kemudian klik menu "File" dan tekan "Print" untuk membuka kotak dialog Print. Pilih pencetak anda dan berapa banyak salinan yang ingin dicetak, kemudian tekan butang "Cetak".

Eksport ke Komputer

1

Muat turun aplikasi pengeksport teks seperti Eksport SMS di telefon anda. Eksport SMS tersedia melalui iTunes untuk iPhone dan komputer Mac atau Windows. Untuk mendapatkan aplikasi ini, buka iTunes dan sambungkan iPhone ke komputer, kemudian beli aplikasinya dari iTunes App Store.

2

Segerakkan iPhone anda ke komputer yang ingin anda gunakan untuk aplikasi Eksport SMS. Buka iTunes dan pilih telefon anda dari senarai peranti di sebelah kiri skrin. Klik "Terapkan" di sudut kanan bawah skrin jika anda menyambung dengan kabel USB, atau klik "Segerakkan melalui Wi-Fi" di bawah tab "Ringkasan" di sepanjang menu atas, dan kemudian "Terapkan" atau "Segerakkan" jika anda menggunakan sambungan tanpa wayar.

3

Klik ikon iPhone di komputer anda dan periksa konfigurasi. Sekiranya ada, klik untuk menghapus tanda semak di sebelah "Sandaran penyulitan" dan "Segerakkan dengan iCloud," kemudian tutup tetingkap. Anda mesti mematikan pilihan ini agar Eksport SMS berfungsi dengan baik.

4

Klik kanan atau Ctrl-klik ikon iPhone dan pilih "Sandaran" dari senarai pilihan. Tutup iTunes setelah sandaran selesai.

5

Muat turun, pasang dan lancarkan perisian Eksport SMS di komputer anda (pautan di Sumber).

6

Klik "Import SMS dari iTunes." Pilih mesej yang anda mahu dari menu lungsur turun. Anda boleh memilih untuk mendapatkan semuanya, hanya yang anda hantar atau terima, atau mesej dari nombor tertentu. Anda juga boleh menyusun mesej mengikut tarikh. Klik "Eksport" apabila anda telah membuat pilihan.

7

Taipkan nama fail dan tempat untuk menyimpannya, seperti cakera keras anda atau pemacu luaran. Klik "Simpan."

8

Buka fail yang disimpan dari komputer anda dan cetak seperti yang anda cetak dokumen.

Perkhidmatan Dalam Talian

1

Daftar untuk perkhidmatan pesanan teks dalam talian seperti Treasuremytext (pautan dalam Sumber). Klik butang "Buat Akaun Percuma Anda" dan masukkan maklumat yang diperlukan di ruang teks. Baca "Terma dan Syarat" dari pautan di bahagian bawah, klik untuk mencentang kotak untuk menunjukkan bahawa anda bersetuju dengan syarat tersebut, kemudian tekan butang "Buat Akaun Percuma Anda" di sebelah kanan bawah skrin.

2

Buka SMS yang ingin anda cetak di telefon anda dan pilih pilihan "Teruskan". Masukkan nombor telefon yang diberikan oleh Treasuremytext di medan "Ke" dan tekan "Kirim." Perhatikan bahawa anda akan dikenakan kadar antarabangsa oleh penyedia perkhidmatan anda untuk menghantar mesej anda ke nombor ini.

3

Log masuk ke akaun Treasuremytext anda dari komputer yang mempunyai akses ke pencetak.

4

Klik pada mesej yang ingin anda cetak, kemudian klik ikon pencetak di sebelah tajuk mesej.