Cara Menggunakan Pelayan Proksi untuk Memeriksa Mel Dari Tempat Kerja

Semasa anda menjalankan perniagaan, anda mungkin ingin menyekat laman web yang boleh dikunjungi oleh pekerja anda untuk mengelakkan mereka terganggu semasa bekerja. Anda boleh melakukannya dengan menyekat akses ke laman web ini dari pelayan syarikat anda. Kelemahan melakukan ini adalah bahawa anda mungkin tidak dapat mengakses e-mel peribadi anda di pelayan syarikat. Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menyambung ke e-mel anda menggunakan pelayan proksi.

1

Pilih pelayan proksi percuma dari laman web seperti proxy4free.com, multiproxy.org atau proxz.com.

2

Sediakan proksi dalam Internet Exploder dengan memilih "Alat" dan "Pilihan internet." Kemudian klik pada tab "Sambungan". Pilih "LAN" dan periksa pilihan yang mengatakan "Gunakan pelayan proksi untuk sambungan ini atau Gunakan pelayan proksi untuk LAN anda." Taipkan alamat pelayan proksi di kotak alamat dan nombor port di kotak port. Klik "OK."

3

Konfigurasikan tetapan anda di Mozilla Firefox jika itu adalah penyemak imbas pilihan anda. Pilih "Edit," "Preferences" dan "Advanced" di menu penyemak imbas. Klik "Proksi" dan pilih "Konfigurasi Proksi Manual." Taipkan alamat pelayan proksi di kotak alamat dan nombor port di kotak "Port". Kemudian Pilih "OK."

4

Sambungkan ke proksi menggunakan penyemak imbas Opera jika penyemak imbas pilihan anda. Klik pilihan "Alat" di menu dan pilih "Keutamaan." Kemudian klik tab "Lanjutan" dan klik "Rangkaian." Pilih "Proxy Servers" dan masukkan alamat pelayan di bar "Alamat" dan nombor port di kotak "Port". Klik "OK" untuk menyelesaikan tugas.

5

Log masuk ke pelanggan e-mel anda seperti biasa dan mengakses e-mel anda.