Berapa lamakah GoDaddy Menahan Domain yang Tamat Tempoh?

Apabila anda mendaftarkan domain melalui GoDaddy, anda mempunyai pilihan untuk membayar selama satu atau beberapa tahun. Setelah masa itu tamat, anda mesti membayar lagi untuk memastikan domain tersebut didaftarkan atas nama anda. Sekiranya anda gagal membuat pembayaran, GoDaddy akan memulakan proses menuntut semula domain. Prosedur pemulihan domain penuh GoDaddy mempunyai beberapa langkah dan memakan masa selama sebulan.

Syarat Tamat Tempoh Domain

Secara lalai, domain GoDaddy ditetapkan untuk diperbaharui secara automatik sebelum tamat. Sekiranya maklumat kad kredit anda tidak terkini atau anda memilih untuk tidak menggunakan bil automatik, anda akan menerima e-mel dari GoDaddy yang menunjukkan bahawa sudah waktunya untuk memperbaharui perkhidmatan anda. GoDaddy melakukan tiga percubaan untuk memperbaharui domain: satu pada hari pertama tamat, satu pada hari kelima, dan percubaan terakhir pada hari ke-12.

Peraturan GoDaddy

Setelah domain melangkaui hari kelima, ia memasuki apa yang dirujuk oleh GoDaddy sebagai keadaan parkir. Itu tetap atas nama anda dan dalam rangkaian GoDaddy, tetapi kandungan anda tidak lagi tersedia. Domain anda boleh diperbaharui tanpa caj tambahan sehingga hari ke-19, dan pada ketika itu pembaharuan akan meminta anda membayar tambahan biaya penebusan domain $ 80. Selepas hari ke-25, domain tersebut memasuki pasaran lelongan domain GoDaddy.

Proses Lelong

Pada hari ke-26, domain yang tamat tempoh ditambahkan ke salah satu lelongan domain GoDaddy yang telah tamat tempoh. Sesiapa sahaja boleh menawar domain tersebut, dan jika anda ingin mendapatkannya semula, anda harus bersaing dengan pembeli lain yang berminat untuk menuntut. Proses lelong berlangsung selama 10 hari; jika tidak ada pembida atau pesanan balik yang masuk untuk domain pada hari ke-36, ia akan dilelong ke lelang penutup lima hari. Sekiranya tidak ada yang menawar domain pada hari ke-43, ia dikembalikan ke pendaftaran sebagai domain baru.

Memulihkan Domain yang Tamat Tempoh

Anda boleh mendapatkan semula domain GoDaddy yang telah tamat tempoh sehingga 25 hari setelah ia habis tempoh. Log masuk ke Pengurus Akaun anda dari laman utama GoDaddy dan klik "Lancarkan" di bawah Domain. Pilih "Domain Tamat" dari menu Domain. Pilih domain yang anda ingin pulihkan dan klik "Pulihkan." Pergi melalui proses pembayaran GoDaddy untuk mendapatkan semula domain.