Berapakah Kos yang Perlu Disertakan dalam Inventori Barang Selesai?

Menilai kos inventori mungkin merupakan proses yang mudah bagi peruncit. Sebaliknya, bagi pengeluar yang mengetahui kos barang jadi dalam inventori melibatkan kemasukan kos dari bahan mentah awal hingga produk siap siap dijual kepada pelanggan. Kos barang siap merangkumi semua perbelanjaan sepanjang perjalanan dan merangkumi tiga komponen utama yang masuk ke dalam pengeluaran barang - buruh langsung, bahan langsung dan overhed. Di samping itu, apabila barang jadi disimpan dalam inventori, sebuah firma akan menanggung kos bawa.

Buruh langsung

Kos buruh langsung yang terlibat dalam pembuatan barang jadi berbeza bergantung pada jenis dan kerumitan produk siap. Bergantung pada jenis perniagaan, kos tenaga kerja yang termasuk dalam inventori barang jadi mungkin dicatat dengan tepat berdasarkan jam pekerja sebenar yang digunakan atau mengikut jam mesin yang diperlukan untuk menghasilkan satu unit inventori.

Bahan Langsung

Bahan langsung yang termasuk dalam kos inventori barang jadi merangkumi semua bahan mentah yang diperlukan dalam pengeluaran. Bahan mentah merangkumi semua komponen dari pengikat berulir terkecil hingga label, jika berkenaan. Walau bagaimanapun, dalam proses pembuatan yang memerlukan sejumlah besar bahagian kecil, beberapa kos mungkin disatukan sebagai bahan tidak langsung dan dicatat sebagai overhead.

Overhead

Sebarang dan semua perbelanjaan yang boleh dikaitkan secara langsung dan tidak langsung dengan pengeluaran barang siap yang tidak termasuk dalam kategori buruh langsung atau bahan langsung harus dimasukkan dalam subkategori ini. Kategori ini mengandungi berjuta-juta kos dari insurans dan cukai hingga susut nilai struktur dan peralatan, yang semuanya harus dibahagi kepada kos produk siap secara pro rata per unit.

Membawa Kos

Bagi syarikat yang mesti menyimpan sejumlah besar barang jadi sehingga pesanan penjualan diterima, kawalan inventori mungkin menjadi faktor yang signifikan dalam keuntungan keseluruhan jika peratusan aset yang besar terikat dalam inventori. Membawa kos, yang merupakan perbelanjaan yang dikeluarkan oleh penyimpanan barang jadi dalam inventori, termasuk penyimpanan, iaitu, kos ruang dan utiliti untuk menjaga ruang - seperti elektrik untuk mengawal suhu udara. Di samping itu, kos untuk keselamatan dan insurans untuk melindungi inventori adalah perbelanjaan yang berkaitan untuk menyimpan barang. Memberikan keterlihatan, jika berlaku, jika pembeli memerlukan akses ke barang jadi, dapat mengakibatkan perbelanjaan tambahan yang berkaitan. Waktu buruh yang diperlukan untuk memastikan inventori dalam keadaan baik mungkin berlaku untuk beberapa jenis produk dan dengan itu menyumbang kepada jumlah perbelanjaan.