Tanggungjawab Utama untuk Syarikat Saham dan Jualan

Saham dan rakan jualan adalah peranan hibrid yang berkaitan dengan pengurusan inventori dan penjualan minimum. Pekerja cenderung untuk sibuk sepanjang setiap peralihan, dan tugas pekerja saham dan penjualan akan memerlukan kemahiran perkhidmatan pelanggan, bersama dengan etika kerja yang rajin untuk menyimpan dan mengatur inventori. Peranan kerja adalah biasa di runcit, di mana mengatur dan mengurus produk sesuai dengan interaksi pelanggan, penjualan di lantai dan penjualan di daftar tunai. Tanggungjawab yang tepat berbeza mengikut perniagaan, tetapi mereka sering kali luas dan memerlukan pengembangan rangkaian kemahiran yang pelbagai.

Tugas Bersekutu Saham

Membuat stok tidak selalu mudah, terutama ketika pelanggan mengendalikan dan memindahkan barang dagangan. Rakan sekutu mesti tahu di mana setiap produk sepatutnya berada di kedai. Syarikat saham akan memantau tahap stok dan mengisi ruang rak, jika diperlukan. Syarikat saham juga ditugaskan untuk mencari stok yang salah dan memindahkan produk tersebut ke kedudukan yang betul. Banyak kedai mempunyai garis panduan penjualan, dan rakan sekutu akan mematuhi standard penempatan produk syarikat. Merchandising pada dasarnya adalah cara di mana produk dipaparkan. Tujuannya adalah untuk menjadikan segala sesuatu dapat dipersembahkan dan diminati oleh pengguna.

Jualan Lantai

Jual di lantai sering dilakukan semasa membuat stok dan menguruskan inventori. Apabila pelanggan memasuki kedai dan mula berbelanja, rakan sekerja kedai memberi salam kepada pelanggan, dan bertanya adakah pelanggan memerlukan bantuan untuk mencari sesuatu. Pada dasarnya, anda mendorong proses penjualan, kerana anda membantu membimbing pelanggan ke produk. Keadaan ini jarang berlaku kerana pelanggan sudah berbelanja. Mempunyai pengetahuan yang mendalam mengenai produk dan lokasi produk menjadikan penjualan lantai sangat wajar dalam posisi kerja silang ini. Penjual bertanggungjawab untuk terus menerima pesanan syarikat, berkomunikasi secara positif dengan pelanggan dan dengan idealnya, meletakkan produk yang tepat di tangan pelanggan, sambil membimbing pelanggan ke kaunter pembayaran.

Daftar Jualan dan Checkout

Sebagai tambahan kepada stok dan penjualan di lantai, peranan ini mungkin memerlukan menyelesaikan penjualan di daftar. Ini sangat bergantung pada syarikat dan keterangan pekerjaan tertentu. Selalunya, perniagaan kecil sering memerlukan pekerja memikul lebih banyak tanggungjawab daripada perniagaan yang lebih besar; ini memisahkan pekerjaan menjadi peranan yang sangat spesifik. Tanggungjawab di daftar termasuk mengimbas tanda harga, meningkatkan jumlahnya, dan menguruskan wang tunai dan perubahan, atau menjalankan kad kredit melalui daftar. Syarikat bersekutu harus menyerahkan resit kepada pelanggan, memasukkan barang dan, dalam beberapa kes, rakan sekutu mungkin juga akan membuat pulangan dan kredit ke akaun.