Cara Membuka Perniagaan Memandu Sekolah

Sebelum ada yang boleh keluar di jalan raya dan mula memandu, mereka harus mempelajari asas-asas bagaimana memandu kereta. Keperluan ini mewujudkan peluang perniagaan untuk anda membuka sekolah memandu. Sebelum anda dapat membuka sekolah memandu anda, anda perlu belajar tentang keperluan negeri anda, mengenal pasti persaingan anda dan merancang untuk mengiklankan perniagaan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa anda memulakan perniagaan sekolah memandu.

Lesen Sekolah Memandu Negeri

Keperluan perlesenan untuk membuka perniagaan sekolah memandu berbeza di antara negeri. Biasanya, anda membuat permohonan melalui Jabatan Kenderaan Bermotor negeri atau agensi serupa. Sebagai contoh, di Maryland, anda membuat permohonan dengan Pentadbiran Kenderaan Bermotor Jabatan Pengangkutan Maryland, di mana anda memperoleh dan menghantar borang Permohonan Lesen Sekolah Pemandu beserta yuran permohonan.

Setelah agensi menyemak permohonan anda, penyelia jaminan kualiti memeriksa pejabat sekolah dan bilik darjah dan memberitahu anda jika anda perlu memperbaiki sesuatu. Setelah kemudahan anda diluluskan, anda membayar yuran pelesenan. Lesen sekolah pemandu kemudian dihantar kepada anda.

Lesen Pengajar Memandu Negeri

Selain memastikan sekolah anda dilesenkan, semua tenaga pengajar memandu anda juga mesti dilesenkan. Seperti lesen sekolah, syaratnya berbeza mengikut negeri dan anda berlaku dengan Jabatan Kenderaan Bermotor atau agensi serupa di negeri anda. Sebagai contoh, di California anda mesti mempunyai item berikut dalam paket aplikasi anda:

 • Permohonan Lesen Pekerjaan

 • Permohonan Pelesenan Pekerjaan Pengajar Sekolah Memandu

 • Laporan kesihatan doktor

 • Meminta pelepasan Imbasan Langsung

 • Ujian bertulis pengajar sekolah memandu

 • Sijil tamat kursus

 • Bukti tamat sekolah menengah atau setaraf

 • Bayaran permohonan

Kos Membuka Sekolah Memandu

Kos permulaan untuk perniagaan sekolah memandu antara $ 10,000 hingga $ 50,000. Ini termasuk pensijilan, reka bentuk laman web dan penyewaan kemudahan. Banyak subkontrak sekolah memandu untuk tenaga pengajar, dan bahagian pendapatan antara 60 hingga 75 peratus untuk tenaga pengajar dan 25 hingga 40 peratus untuk sekolah. Anda harus mendapatkan kereta kawalan dua - yang mempunyai brek di bahagian penumpang - atau mempunyai kereta yang ada yang dipasang semula.

Penyelidikan dan Analisis Pertandingan

Jangan menjauhi persaingan di kawasan anda. Sebaliknya, gunakannya sebagai peluang untuk belajar dari mereka. Mereka mungkin mempunyai jawapan untuk beberapa soalan anda:

 • Siapa pertandingan anda? Adakah sekolah memandu lain merupakan bahagian francais atau adakah mereka bebas?

 • Perkhidmatan apa yang ditawarkan sekolah dan berapa harganya?

 • Adakah sekolah menengah tempatan menawarkan kelas pendidikan pemandu percuma?

Tetapkan Harga Anda

Harga yang anda kenakan kepada pelajar untuk sekolah memandu anda dipengaruhi oleh jenis sekolah, perkhidmatan yang anda berikan dan lokasi anda. Sebagai contoh, pendidikan pemandu dalam talian di Ohio berharga dua kali ganda daripada kelas pendidikan pemandu dalam talian di California. Sekiranya anda merancang latihan dalam kelas dan waktu di belakang roda, tentukan kadar perjalanan di negeri atau lokasi anda sebelum menetapkan harga anda.

Kembangkan Kurikulum Sekolah Memandu Anda

Sama ada anda hanya mengajar teori memandu atau memberikan pelajaran teori dan di belakang roda, kembangkan rancangan mengenai apa yang akan anda ajarkan. Pertimbangkan untuk bekerjasama dengan AAA, kerana dapat memberi anda bahan pengajaran dan ujian sampel terkini. Untuk pelajaran di belakang roda, kenal pasti laluan tempatan yang memberi kesukaran tambahan kepada pelajar anda sambil membiarkan mereka mengalami keadaan jalan yang berbeza. Sekiranya mungkin, cari jalan ujian DMV tempatan anda supaya anda dapat membantu pelajar anda berlatih di sana juga.

Iklankan Sekolah Memandu Anda

Salah satu kaedah terbaik untuk mempromosikan perniagaan sekolah memandu anda adalah melalui hubungan tempatan. Ini boleh merangkumi:

 • Bekerja dengan sekolah menengah tempatan di kawasan anda.

 • Bekerjasama dengan agensi insurans kenderaan di kawasan anda.

 • Menjalin hubungan dengan pejabat DMV tempatan anda.

Namun, jangan hadkan diri anda hanya untuk perkara ini. Anda juga dapat bekerjasama dengan Driving School Marketing, sebuah syarikat pemasaran internet hanya untuk sekolah memandu, untuk membina laman web dan mengembangkan kehadiran media sosial. Juga, pertimbangkan idea di luar kotak. Contohnya, di California, keluar dari tiket memandu dengan pergi ke sekolah memandu. Oleh itu, cara terbaik untuk mengiklankan perniagaan anda adalah dengan membagikan brosur di luar trafik.