Cara Mempercepat Pemproses dengan Berjaya

Unit pemprosesan pusat mengambil arahan pengaturcaraan dari perkakasan dan perisian di komputer, yang membolehkan komputer melakukan tindakan yang diminta. Perniagaan yang ingin meningkatkan prestasi peralatan komputer mereka, tetapi tidak mampu untuk menaik taraf stesen kerja, dapat meningkatkan kelajuan pemproses. Anda dapat meningkatkan frekuensi operasi CPU melalui program penyediaan komputer.

1

Mulakan semula komputer. Ikuti arahan pada skrin but untuk pergi ke menu penyediaan sistem, juga disebut sebagai BIOS atau CMOS.

2

Pilih "Advanced", "Advanced BIOS Features," "MB Intelligent Tweaker (MIB)" atau "Frequency / Voltage Control" dari menu menggunakan kekunci anak panah.

3

Tekan "Enter" untuk memilih menu. Pilih "Konfigurasi CPU" atau "Tetapan Frekuensi Lanjutan", jika ada, dan tekan "Enter" untuk membuka submenu.

4

Cari dan pilih pilihan seperti "CPU Frequency" atau "FSB Speed." Tekan enter."

5

Pilih nilai yang lebih tinggi daripada lalai dan tekan "Enter." Elakkan meningkatkan kelajuan CPU lebih dari 15 MHz pada satu masa.

6

Tekan "F10" atau pilih "Keluar" dari menu.

7

Pilih "Simpan Perubahan & Keluar" dan tekan "Enter."

8

Tekan atau pilih "Y", apabila diminta, dan kemudian tekan "Enter" untuk menghidupkan semula komputer. Untuk meningkatkan kelajuan CPU lebih jauh, ulangi langkah di atas.