Cara Menguji Prestasi PC Secara Dalam Talian

Prestasi komputer anda tidak hanya menentukan seberapa lancar pengalaman pengkomputeran anda, tetapi juga jenis perisian dan permainan yang dapat anda jalankan. Sekiranya anda keliru tentang prestasi komputer anda dan tentang kemampuannya, terdapat banyak ujian penanda aras yang tersedia dalam talian. Program berbayar dan percuma juga tersedia. Pilihan utama anda harus berdasarkan pada program mana yang menunjukkan maklumat yang anda perlukan mengenai mesin anda.

1

Baca spesifikasi program yang berbeza. Pastikan anda memilih yang dirancang untuk diuji pada sistem operasi anda dan yang akan memberikan maklumat yang anda perlukan.

Sekiranya anda ingin menentukan kesihatan komputer anda, misalnya, anda memerlukan komputer yang mencari virus dan perisian intip. Sekiranya anda ingin menentukan sama ada anda boleh menjalankan permainan atau program tertentu, pilih salah satu yang mengukur kelajuan pemprosesan dan kemampuan grafik anda.

2

Navigasi ke laman web yang ingin anda gunakan. Menguji prestasi anda dalam talian bermakna anda tidak perlu memuat turun apa-apa. Sekiranya laman web ini memerlukan pembayaran, pastikan ia selamat dan mempunyai reputasi yang baik sebelum memasukkan maklumat kad kredit anda.

3

Ikuti arahan di laman web untuk memulakan ujian. Speedtest, misalnya, hanya memerlukan anda mengklik mula. Bolehkah Anda Menjalankannya, sebaliknya, membuat anda memilih permainan sebelum memulakan imbasan. Untuk PC Pitstop, klik "Free Test Drive" atau "Free Driver Scan." Ia juga mempunyai imbasan lain yang dapat anda lakukan untuk mengetahui perincian mengenai aspek lain dari komputer anda.

4

Baca hasilnya. Apabila ujian selesai, ia akan memberi anda maklumat mengenai kesihatan dan kebolehan komputer anda. Anda mungkin perlu mengambil langkah lebih jauh untuk, misalnya, menghapus malware.