Huraian Facebook

Laman web rangkaian sosial paling popular di dunia, Facebook membolehkan pengguna berhubung dengan rakan dan keluarga dengan berkongsi kemas kini status, foto peribadi dan item menarik yang lain. Pengasas Mark Zuckerberg membuat Facebook pada tahun 2004 semasa menjadi pelajar di Harvard, merancang laman web ini sebagai kaedah untuk pelajar universiti lain untuk berkomunikasi dan bersosial dalam talian. Idea dengan cepat tersebar dari sana dan telah menjadi fenomena global, dengan lebih daripada 160 juta pengguna di Amerika Syarikat sahaja. Belajar untuk memanfaatkan populariti Facebook dapat membuktikan bermanfaat bagi perniagaan kecil anda.

Halaman

Setelah mendaftar untuk akaun Facebook percuma, anda boleh membuat halaman perniagaan anda sendiri lengkap dengan penerangan terperinci, lokasi, waktu operasi dan maklumat hubungan. Walaupun pengguna mesti mematuhi templat profil standard untuk mengekalkan keseragaman dan penampilan laman web ini, Facebook membenarkan pemperibadian melalui gambar muka depan dan gambar profil yang besar, yang membolehkan anda mewujudkan jenama perniagaan anda. Halaman Facebook terbuka untuk umum dan boleh muncul dalam hasil carian mesin pencari utama.

Suka

Setelah membina halaman perniagaan anda, undang rakan dan pelanggan sedia ada untuk "Suka" perniagaan anda. Setiap orang yang mengklik butang "Suka" halaman anda menerima kemas kini automatik setiap kali anda menghantar ke halaman syarikat anda. Halaman anda adalah tempat yang bagus untuk berkongsi berita mengenai perniagaan anda, termasuk acara yang akan datang, penjualan khas atau siaran produk baru. Semua kemas kini status halaman muncul di suapan berita setiap orang yang menyukai perniagaan anda, berfungsi sebagai iklan percuma ke pangkalan pelanggan utama anda. Pelanggan juga boleh berkongsi catatan anda, menambah komen atau menghubungi pentadbir halaman secara langsung melalui Facebook, meningkatkan interaktiviti.

Album Foto

Berkongsi gambar perniagaan dan pekerja anda membantu membina hubungan peribadi dengan pelanggan anda. Anda boleh memuat naik foto terus ke halaman Facebook anda, menyusun gambar ke dalam album foto yang dapat disesuaikan untuk rujukan mudah. Setelah memuat naik foto, anda boleh menambah kapsyen dan komen lain. Pengunjung juga dapat melihat album foto dan memberi komen pada gambar individu.

Alat Perniagaan

Menetapkan halaman perniagaan Facebook memberi akses kepada alat perniagaan yang berharga. Ciri Wawasan Facebook menghasilkan data pengguna masa nyata, menganalisis setiap catatan yang dibuat dan menguraikan keberkesanannya dalam pangkalan pelanggan anda. Wawasan menunjukkan usia, jantina, lokasi dan bagaimana mereka datang ke halaman anda sehingga anda dapat menyesuaikan strategi pemasaran anda dan mencapai sasaran pengguna anda. Facebook juga menyediakan halaman perniagaan dengan pilihan pengiklanan dan promosi, yang membantu memberikan kelebihan dalam persaingan.