Cara Menyiapkan WAN Antara Tapak dalam Perniagaan

Sekiranya anda mempunyai dua lokasi perniagaan yang dipisahkan oleh harta tanah lebih dari seratus meter yang bukan milik anda, anda memerlukan Rangkaian Kawasan Lebar (WAN) untuk menghubungkan kedua lokasi tersebut. Sambungan WAN berbeza-beza dalam lebar jalur bergantung pada keperluan anda, dan mungkin disiapkan sebagai sambungan langsung atau rangkaian peribadi maya (VPN) melalui Internet. Walau bagaimanapun, menghubungkan lokasi anda akan membolehkan komunikasi yang lebih baik dan selamat dalam perniagaan anda.

Sambungan

Sebilangan besar perniagaan menggunakan penyedia telekomunikasi untuk memudahkan hubungan antara dua laman web. Ini terdiri daripada sambungan data, yang menyediakan pelbagai lebar jalur berdasarkan jenis sambungan dan jarak. Sebagai contoh, kos T1 (1.544 megabit sesaat) di seluruh bandar mungkin $ 300-1.000 sebulan, sementara T1 dari Michigan ke Montana akan berada dalam kisaran $ 4.000 + sebulan. Pilihan lain termasuk sambungan relay bingkai untuk keperluan lebar jalur yang lebih rendah, dan T3 ke atas untuk keperluan lebar jalur yang lebih tinggi. Harga bulanan juga berbeza antara penyedia telekomunikasi, dan kebanyakan penyedia ingin anda menandatangani perjanjian bertahun-tahun, jadi anda harus mencari tawaran terbaik. Pilihan yang sangat mahal adalah dengan melaksanakan VPN dan menghubungkan laman web melalui Internet. VPN menyediakan "terowong" yang dienkripsi antara laman web,menyediakan tahap keselamatan yang penting untuk sambungan menggunakan Internet. Satu-satunya kos di atas kos sambungan Internet biasa anda adalah dari perkakasan dan perisian VPN. Peringatannya adalah bahawa VPN di Internet bergerak melalui rangkaian awam, dan keselamatan dan kestabilan adalah masalah utama.

Peralatan

Sekiranya anda memilih sambungan langsung, anda perlu membeli dan memasang DSU / CSU (unit perkhidmatan data / saluran perkhidmatan, $ 100-300) di setiap hujung yang menghubungkan ke peralatan penyedia telekomunikasi, dan penghala ($ 100 ke atas, bergantung pada fungsi) pada setiap hujung untuk menyambungkan DSU / CSU ke rangkaian kawasan tempatan dalaman anda. Membeli perkakasan anda sendiri lebih mudah untuk menukar penyedia telekomunikasi jika anda berunding dengan perjanjian yang lebih baik dengan penyedia lain dan perlu menukarnya. Untuk sambungan VPN, anda memerlukan pelayan VPN dan perisian VPN, yang keduanya tersedia dari beberapa vendor rangkaian. Anda juga mungkin mahu memasang firewall di setiap hujung pautan untuk memastikan bahawa hanya data yang anda ingin lalui melalui sambungan yang melakukannya.

Keselamatan

Anda harus mempertimbangkan keselamatan ketika membuat perubahan pada infrastruktur rangkaian syarikat anda, terutama ketika menghubungkan dua laman web. Sambungan penyedia telekomunikasi agak selamat dalam bentuk asalnya, tetapi anda boleh menghidupkan penyulitan di penghala rangkaian anda untuk memastikan bahawa penyadap di syarikat telekomunikasi tidak memintas data sulit anda. VPN adalah selamat menurut definisi, tetapi bergerak melalui Internet awam, yang secara definisi tidak selamat. Penggodam yang berjaya memecahkan VPN anda mempunyai terowong yang sangat selamat ke dalam rangkaian anda. Ini jarang berlaku, tetapi boleh berlaku.

Pemantauan

Terlepas dari kaedah sambungan anda, anda harus memantau hubungan rangkaian antara kedua-dua laman web tersebut. Walaupun firewall akan memberi anda tahap perlindungan yang baik, anda harus mempertimbangkan untuk memasang Sistem Pencegahan Pencerobohan berasaskan rangkaian di setiap hujung sambungan. IPS memantau lalu lintas rangkaian dan dapat mengesan kemungkinan gangguan dan mengambil tindakan untuk menghentikan serangan. Walaupun IPS tidak sempurna, IPS menawarkan tahap perlindungan yang lebih tinggi dan diperlukan di mana maklumat yang sangat sulit menjadi faktor.