Bagaimana Mengira Anggaran Operasi untuk Organisasi Bukan Untung?

Beberapa perniagaan kecil beroperasi sebagai entiti bukan untung atau sebagai sebahagian daripada organisasi bukan untung yang lebih besar. Kedai berjimat cermat Salvation Army dan Goodwill Industries adalah dua contoh terkenal. Sekiranya anda menjalankan perniagaan bukan untung, sebahagian daripada pendapatan anda mungkin berasal dari pemberian dan sumbangan. Pertimbangan seperti kebolehpercayaan sumber pendapatan ini mesti diambil kira semasa anda mengira anggaran operasi untuk organisasi bukan untung.

Penganggaran Berasaskan Pendapatan

Belanjawan operasi untuk perniagaan bukan untung harus berdasarkan unjuran pendapatan yang realistik. Mencuba untuk menganggarkan aktiviti dan projek dan kemudian mencari dana yang diperlukan kemungkinan akan mengakibatkan defisit operasi jika dana tidak dijumpai. Sebelum memulakan proses pengiraan anggaran, sediakan unjuran pendapatan dan perbelanjaan berdasarkan angka sebenar tahun sebelumnya. Penting untuk memisahkan pendapatan dan pendapatan penjualan yang boleh dipercayai dari sumber pembiayaan yang sementara atau sementara kerana masing-masing memainkan peranan yang berbeza dalam anggaran operasi yang dirancang dengan betul.

Perbelanjaan Berulang atau Kos Tetap

Sebilangan besar anggaran perniagaan bukan untung terdiri daripada perbelanjaan berulang, atau kos tetap. Sebahagian daripada kos tetap ini adalah langsung, yang bermaksud ia dikeluarkan untuk menyediakan barang atau perkhidmatan. Kos pembelian inventori adalah contoh kos langsung.

Kos tetap lain adalah tidak langsung, seperti perbelanjaan overhed yang mesti dibayar oleh mana-mana perniagaan untuk beroperasi. Beberapa contoh kos tidak langsung adalah gaji, sewa, percetakan dan bekalan pejabat. Apabila anda mengira anggaran operasi, perbelanjaan tetap harus ditanggung sepenuhnya oleh sumber pendapatan yang boleh dipercayai. Dengan kata lain, anggaran untuk kos tetap harus dibatasi pada jumlah yang sama dengan atau kurang daripada pendapatan yang dapat anda harapkan.

Pembiayaan Projek dari Geran dan Sumbangan

Sebagai tambahan kepada program yang sedang berjalan, organisasi nirlaba anda dapat menjalankan pelbagai projek khas atau satu masa. Contohnya, jika anda mengendalikan klinik kesihatan masyarakat, anda mungkin menaja pameran kesihatan dan pemeriksaan kanser payudara di kawasan berpendapatan rendah. Anda mungkin dapat menjana dana untuk projek ini dari sumber sementara seperti geran atau sumbangan sekali sahaja.

Pendapatan sementara harus digunakan hanya untuk membiayai projek khas, dengan wang untuk projek ini bergantung pada dana yang sebenarnya akan datang. Dengan cara itu, jika dana tidak tersedia, perniagaan biasa anda tidak akan terjejas. Walau bagaimanapun, adalah selamat untuk menggunakan lebihan dari sumber pendapatan yang boleh dipercayai untuk projek khas.

Pertimbangan Belanjawan Operasi

Belanjawan operasi mesti dikaji dan diluluskan oleh lembaga pengarah bukan untung sebelum dianggap muktamad. Belanjawan operasi biasanya tidak termasuk perbelanjaan modal. Contohnya ialah membiayai pembinaan pusat komuniti belia. Perbelanjaan modal disusun sebagai anggaran yang sama sekali terpisah.

Mengira anggaran operasi sangat penting. Selain menyediakan rangka tindakan untuk pengurusan kewangan, anggaran operasi mesti disediakan sebagai dokumentasi untuk kebanyakan permohonan geran. Sekiranya organisasi bukan untung anda diaudit oleh IRS, anda mesti bersedia untuk menghasilkan anggaran operasi.