Apakah Kaedah Terbaik untuk Menyegmentasikan Pemasaran Anda?

Segmentasi adalah strategi umum yang digunakan dalam pemasaran untuk memecah target audiens yang besar menjadi kumpulan pelanggan yang lebih kecil dan lebih homogen. Intinya adalah untuk membuat usaha pemasaran lebih efisien dengan melabur dalam komunikasi yang berhubungan dengan pelanggan yang kemungkinan besar akan membeli produk Anda, sambil meminimumkan perbelanjaan yang terbuang untuk mereka yang tidak. Beberapa teknik biasa digunakan untuk menyegmentasikan pasaran.

Demografi

Segmentasi demografi adalah bentuk segmentasi pasaran yang paling biasa dan tradisional. Di sinilah pelanggan disasarkan berdasarkan sifat bersama. Umur, bangsa, jantina, status perkahwinan, pendapatan, pendidikan dan pekerjaan adalah pengenal khas yang digunakan dalam segmentasi demografi. Pendekatan ini berfungsi dengan baik jika anda mempunyai profil pelanggan yang mudah dikenali. Minivan, misalnya, sering dipasarkan kepada pasangan berusia 20-an hingga 40-an yang mempunyai anak, pendapatan kelas menengah, dan pekerjaan profesional. Menggunakan demografi untuk segmentasi tidak masuk akal jika pasaran sasaran anda lebih pelbagai dari kualiti ini.

Cara hidup

Sebagai pengganti kualiti demografi yang jelas, syarikat sering beralih kepada minat dan hobi gaya hidup bersama untuk menargetkan pelanggan. Syarikat yang menjual peralatan perkhemahan, misalnya, mungkin sukar untuk menargetkan pelanggan secara demografi, kerana banyak orang mengambil bahagian dalam rekreasi luar. Oleh itu, cuba mencari rancangan TV, majalah dan media lain yang biasa digunakan oleh peminat perkhemahan lebih masuk akal. Majalah atau pengaturcaraan hidup di luar menyediakan saluran komunikasi yang cekap.

Geografi

Syarikat yang mempunyai khalayak yang agak luas dan tertumpu di lokasi geografi tertentu boleh mendapat keuntungan dari segmentasi geografi. Walaupun syarikat serantau dan nasional menggunakan segmen geografi untuk menjalankan kempen wilayah atau nasional, strategi ini sangat berguna untuk perniagaan tempatan. Sebuah pasar raya tempatan, misalnya, akan mendapat lebih banyak nilai daripada menargetkan komuniti tempatan melalui surat khabar dan radio daripada yang berusaha mengasah segmen demografi. Tumpuan geografi membantu anda meningkatkan kesedaran di kalangan orang ramai dalam pasaran tertentu.

Sifat Tingkah Laku

Syarikat dengan banyak jenis kumpulan pelanggan mungkin mendapat keuntungan dari membagi mereka berdasarkan sifat tingkah laku, seperti tahap penggunaan. Anda boleh menargetkan pengguna bukan untuk memikat mereka untuk membeli, sebelum pengguna mendapatkannya kembali, calon pengguna untuk meyakinkan mereka untuk mencuba produk anda, dan pengguna semasa untuk memperkuat tahap komitmen mereka. Sekiranya anda mempunyai banyak pelanggan yang ada, anda mungkin juga membuat kempen yang berpusat pada kadar penggunaan ringan, sederhana dan berat. Dengan pengguna ringan atau sederhana, anda dapat menerangkan cara lain yang dapat memanfaatkan pelanggan dari produk anda. Dengan pengguna yang ramai, anda boleh menawarkan program ganjaran untuk mendorong komitmen berterusan mereka dan memotivasi mereka untuk membeli lebih banyak lagi.