Elemen Strategi Pemasaran Bergerak Pelanggan

Dalam persekitaran perniagaan yang sangat kompetitif, memfokuskan pada keperluan pelanggan anda dapat memberi kelebihan pada persaingan anda. Pelanggan yang berpuas hati cenderung menjadi pelanggan berulang dan mengarahkan perniagaan baru ke syarikat anda. Dengan demikian, strategi pemasaran Anda harus diarahkan untuk menjangkau mereka yang paling banyak mendapat keuntungan dari produk atau perkhidmatan anda. Strategi pemasaran yang didorong oleh pelanggan merangkumi elemen seperti mengenal pasti pasaran sasaran anda dan bertindak balas terhadap keperluan mereka. Ia juga harus memperincikan cara untuk mengekalkan pelanggan dan menggunakannya untuk membantu anda memperoleh perniagaan tambahan.

Menyasarkan Pasaran Anda

Strategi pemasaran yang didorong oleh pelanggan mensasarkan segmen pasaran tertentu. Gunakan penyelidikan pemasaran untuk mengenal pasti ciri-ciri demografi yang umum dalam pangkalan pelanggan anda, seperti umur, jantina, pekerjaan dan tahap pendapatan. Semakin banyak anda mengetahui mengenai asas pelanggan anda, semakin mudah untuk mengembangkan strategi yang sesuai dengan ciri-ciri ini. Akibatnya, anda membuang lebih sedikit masa dan wang untuk mencapai prospek yang tidak mungkin.

Anda boleh menemui beberapa penyelidikan pasaran dalam talian, selalunya tanpa kos, mengenal pasti trend pengguna dan demografi. Dengan beruntung, anda mungkin mendapat penyelidikan yang berkaitan dengan perniagaan khusus anda di kawasan geografi anda. Tetapi anda juga dapat mengumpulkan banyak maklumat dari senarai pelanggan anda sendiri untuk lebih memahami siapa mereka dan produk dan perkhidmatan apa yang paling sesuai dengan keperluan mereka.

Memenuhi Keperluan Pelanggan

Strategi pemasaran yang didorong oleh pelanggan berfokus pada memenuhi keperluan pelanggan anda dan meneliti bagaimana produk atau perkhidmatan anda dapat memenuhi keperluan tersebut. Andaikan penyelidikan awal anda memberitahu bahawa pelanggan anda sangat berminat untuk menerima perkhidmatan yang tinggi. Anda mungkin dapat memenuhi keperluan ini dengan menawarkan penghantaran percuma atau waktu operasi yang lama. Sebagai contoh, seorang doktor yang mempunyai pejabat di kawasan yang sibuk, di mana tempat letak kenderaan sangat jarang, memenuhi keperluan khusus pesakitnya dengan menawarkan perkhidmatan pick-up dan drop-off percuma.

Membangun Kesetiaan Pelanggan

Pemasaran yang didorong oleh pelanggan membantu membangun kesetiaan, yang dapat menyebabkan penjualan berulang dan juga perniagaan rujukan. Salah satu kaedah yang digunakan oleh pemasar adalah pelaksanaan program ganjaran di mana pelanggan menerima mata setiap kali mereka melakukan pembelian. Pengumpulan mata membawa kepada produk atau perkhidmatan percuma atau potongan harga. Ini bukan pilihan yang hanya tersedia untuk peniaga besar; malah perniagaan bersaiz sederhana dapat menawarkan program penghargaan yang menarik.

Menggunakan Maklum Balas Pelanggan

Gunakan maklum balas daripada pelanggan anda untuk membuat perubahan atau penambahbaikan untuk membantu anda terus memenuhi keperluan pelanggan di masa hadapan. Sebagai contoh, pelanggan anda mungkin menunjukkan bahawa mereka mahukan kedai yang lebih bersih, campuran produk yang berbeza atau dasar pengembalian pelanggan yang lebih baik. Lakukan perubahan yang diperlukan dan gunakan strategi pemasaran anda untuk menyampaikan berita untuk menunjukkan bahawa anda fokus untuk melayani pelanggan anda.

Mendapat Rujukan Pelanggan

Jadikan penghasilan rujukan sebagai sebahagian daripada strategi pemasaran berdasarkan pelanggan anda. Galakkan pelanggan anda yang ada untuk menyebarkan berita mengenai perniagaan anda untuk mendapatkan pelanggan baru. Laksanakan program rujukan di mana pelanggan diberi ganjaran kerana menghantar perniagaan baru mengikut cara anda dengan memberi mereka potongan tambahan atau barang percuma. Anda juga boleh mengadakan pertandingan untuk melihat pelanggan mana yang dapat mengirimkan rujukan paling banyak kepada anda dalam jangka waktu tertentu.