Apakah Syarat untuk Memulakan Organisasi Bukan Untung?

Memulakan organisasi bukan untung boleh menjadi kaedah terbaik untuk mengumpulkan wang atau membantu komuniti anda atau tujuan yang anda sokong. Untuk dikenali sebagai organisasi nirlaba, organisasi anda mesti dibuat untuk melayani orang ramai dengan memenuhi misi tertentu atau keperluan masyarakat. Syarikat bukan untung beroperasi seperti syarikat tradisional, menerima perlindungan undang-undang dan aset yang serupa, tetapi biasanya tanpa banyak bebanan cukai yang berkaitan dengan perniagaan untung. Dengan memulakan syarikat bukan untung, anda boleh yakin bahawa tujuan anda akan mendapat faedah semaksimum mungkin.

Kosongkan Nama untuk Pendaftaran

Di bahagian atas senarai anda, anda mesti mendaftarkan nama bukan untung anda sehingga tidak ada orang lain yang dapat menggunakan nama perniagaan syarikat atau syarikat anda. Untuk mendaftarkan nama yang diandaikan yang akan digunakan oleh bukan untuk keuntungan anda, nama itu tidak boleh digunakan oleh entiti lain, tidak kira entiti itu untuk keuntungan atau tidak. Terdapat bayaran yang berkaitan dengan mendaftarkan nama yang diasumsikan untuk syarikat anda - langkah penting yang harus diambil agar tidak ada orang lain yang dapat memanfaatkan jenama dan nama organisasi anda untuk mendapatkan wang atau perniagaan. Ini akan melindungi anda dan sesiapa sahaja yang ingin menyumbangkan wang kepada bukan keuntungan anda, kerana para dermawan akan yakin dengan tepat siapa anda dan perniagaan anda.

Buat Lembaga Pengarah

Sebilangan besar negeri memerlukan anda membentuk Lembaga Pengarah untuk mengawasi operasi organisasi. Bilangan anggota dewan yang diperlukan berbeza-beza dari negeri ke negeri seperti halnya keperluan umur. Di Texas, dewan mesti terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga orang anggota. Namun, mereka tidak harus menjadi penduduk negeri ini dan juga tidak harus berumur tertentu.

Artikel Penubuhan

Langkah seterusnya untuk memulakan organisasi bukan untung adalah memutuskan sama ada anda harus menggabungkan atau tidak. Tidak semua organisasi bukan untung wujud sebagai syarikat atau diminta untuk memfailkan kepada Setiausaha Negara negeri mereka. Walau bagaimanapun, syarikat menerima status bukan untung mereka hanya dengan mengisi borang yang diperlukan dan melamar pejabat Setiausaha Negara di negeri yang dipilih. Terdapat bayaran yang berkaitan dengan mengemukakan artikel penggabungan di kebanyakan negeri. Anda harus memastikan mengikuti panduan yang ditetapkan oleh negara Anda mengenai syarat tahunan untuk mengadakan pertemuan, menyimpan catatan dan mengajukan pajak yang berlaku atau laporan pendapatan tahunan.

Memohon Nombor Pengenalan Majikan

Sekiranya organisasi anda merancang untuk mengambil pekerja untuk mengendalikan operasi harian, anda mesti memohon Nombor Pengenalan Majikan Persekutuan (EIN) dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS). Ini boleh dilakukan secara dalam talian melalui laman web mereka. Begitu juga, anda mesti mendapatkan nombor pengenalan negeri dalam negeri penubuhan anda.

Memohon 501 (c) 3 Status

Sama ada organisasi bukan untung anda digabungkan atau tidak, anda boleh memohon status bebas cukai 501 (c) 3 seperti yang diberikan oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Ini membolehkan organisasi anda dikecualikan daripada membayar cukai pendapatan persekutuan. Ini dilengkapkan dengan mengisi Borang IRS 1023 dan mengemukakan borang dengan IRS. Terdapat bayaran am yang berkaitan dengan aplikasi ini.

Sebagai organisasi yang bebas cukai, anda tetap diminta untuk mengemukakan pulangan tahunan dengan IRS, sehingga mereka mengetahui pendapatan dan perbelanjaan organisasi anda. Ini adalah penyata maklumat semata-mata dan tidak ada pajak yang dibayar, namun, mengisi borang diperlukan untuk mengekalkan status bebas cukai anda. Bentuk yang tepat untuk digunakan berbeza-beza bergantung pada jumlah pendapatan tahunan organisasi anda. Beberapa organisasi yang berkaitan dengan gereja, pemerintah atau politik mungkin tidak diminta untuk mengajukan.

Mengekalkan Misi

Walaupun satu-satunya syarat untuk pembentukan organisasi nirlaba adalah bahawa mereka wujud semata-mata untuk kepentingan umum dan bukan untuk menghasilkan wang, status bebas cukai anda memerlukan anda mengikuti garis panduan tertentu. Menurut seksyen 501 (c) (3) kod cukai IRS, organisasi dikecualikan jika mereka wujud untuk melakukan karya amal, keagamaan, pendidikan, ilmiah, sastera, ujian keselamatan awam, memupuk pertandingan sukan amatur kebangsaan atau antarabangsa atau mencegah kekejaman terhadap kanak-kanak atau haiwan. Semasa anda meneruskan, penting untuk memastikan anda mematuhi semua peraturan negeri dan persekutuan.