Cara membersihkan pencetak Canon secara mendalam

Sekiranya pencetak jet dakwat Canon anda tidak aktif untuk jangka masa yang panjang, anda mungkin menghadapi masalah dengan kepala cetak yang tersumbat. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa dakwat tidak lagi dapat disembur melalui jet dan anda tidak akan dapat mencetak dengan warna yang tersumbat ini. Pemacu Canon anda mempunyai fungsi pembersihan kepala cetak yang terpasang, tetapi pembersihan standard tidak akan selalu menyelesaikan masalah anda. Anda mungkin perlu melakukan pembersihan dalam. Pilihan ini menggunakan lebih banyak dakwat daripada pembersih biasa tetapi ia akan mengatasi masalah yang lebih sukar bagi anda.

1

Klik "Mula" dari desktop Windows anda dan klik "Peranti dan Pencetak."

2

Klik kanan pencetak Canon anda dan klik "Properties."

3

Pilih tab "Penyelenggaraan" dan klik "Pembersihan Dalam." Pencetak anda akan mula mengeluarkan suara seolah-olah sedang mencetak, tetapi sebenarnya tidak ada yang akan dicetak. Tunggu sehingga mesej dipaparkan menyatakan tugas selesai.

4

Apabila pembersihan mendalam dilakukan, jalankan Pemeriksaan Nozzle dari tab Maintenance untuk memastikan muncung tidak terkunci. Sekiranya corak yang dicetak jelas, tersumbat anda tetap. Sekiranya kepala cetak anda tersumbat setelah melakukan pembersihan yang mendalam, cubalah matikan pencetak anda selama 24 jam. Setelah masa berlalu, cetak cek muncung. Selalunya baki yang tersisa boleh cair jika diberi masa selepas pembersihan.